Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Dobry den, jsem OSVC, neplatce DPH. Poskytuju sluzbu neplatci DPH z jine zeme v EU (je to neziskova organizace - nadace).
precetla jsem cast zakonu o DPH a take podobne pripady.. Muzete mi prosim potvrdit, jestli rozumim tomu spravne, tj. jako neplatce DPH poskytujici sluzbu druhemu neplatci, nemusim se registrovat na FU (takze na fakture uvadim DPH 0 %) ? Take nevznika povinnost registrace pro tu neziskovku (pravnickou osobu)?
budu moc vdecna za odpoved!
Zdravim,
Justyna
Podle mého názoru není důležité, zda je odběratel plátcem či neplátcem, ale zda je osobou povinnou k dani. Právnická osoba, která nebyla založena za účelem podnikání (neziskovka), je osobou povinnou k dani pouze v případě, že samostatně uskutečňuje ekonomické činnosti (soustavné činnosti za účelem získání příjmů). Jestliže poskytujete službu právnické osobě nepovinné k dani, tak se nemusíte registrovat. Na faktuře neuvádíte žádnou zmínku o DPH, ani 0%. Případná registrace neziskovky se řídí pravidly země, ve které je usídlena.