Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, prosím o radu.
Manžel je zaměstnaný, musí si nechat zpracovat daň.přiznání, protože měl za jeden měsíc sol.daň. Od ledna 2013 mu schválili část.důchod a koncem roku dostal z ÚP podporu. Chtěla jsem se zeptat, zda částky za důchod a podpora z ÚP jdou do příjmu. Děkuji Daja
Částky za důchod i podpora z ÚP jsou osvobozené od daně, takže nejdou do příjmu.
Děkuji za odpověď. Jen se chci zeptat na tu solidární daň, protože jsem z toho jelen.
Někde jsem se totiž dočetla, že pokud někdo měl v jednom měsíci příjem 103536,-Kč (manžel měl v jednom měsíci - vyplatili mu odstupné), tak se dávají částky část.důchodu do příjmu.
Ale nějak se mi to nezdá, možná si někdo špatně vyložil zákon.
Děkuji Daja
Dobrý večer paní Zdeno,
ještě bych potřebovala poradit s tou solidární daní od manžela. Na potvrzení o zdan.příjmech je uvedeno, že bylo solid.zvýš.daně u záloh v jednom měsíci.
Uvádí se teda nějaká částka v daň.přiznání (řádek 59), nebo se nic do toho řádku nepíše, a ta solid.daň byly sražena.
Děkuji moc za rady, jste strašně hodná, že nám takhle pomaháte.
Invalidní důchod se nezdaňuje. Za určitých podmínek se zdaňuje starobní důchod.
Solidární daň na ř. 59 by vyšla jen v případě, že by měl manžel roční hrubý příjem (ne superhrubou mzdu) vyšší než 1.242.432,- Kč. Pokud měl příjem nižší, tak řádek 59 zůstane prázdný a v přiznání vyjde přeplatek daně.