Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » Faktura vystavená 2x

#1 2013-05-30 09:05:16

Palajs
Člen/ka

Faktura vystavená 2x

Dobrý den všem přeji,
prosím o radu.
FO, plátce DPH kvartální. V říjnu 2012 jsme vystavili fakturu za provedení montáže LPG do vozidla, odvedli jsme DPH.  Došlo k tomu, že na tuto stejnou zakázku (zřejmě nedopatřením) se vystavila v březnu 2013 nová faktura, ze které my jako dodavatelé jsme odvedli DPH. Nyní v květnu nás odběratel upozornil, že ta březnová faktura je neoprávněná, tudíž nám ji vrátili. Odběratel fakturu nemá zavedenou v účtu a ani si nenárokoval DPH.
Můj dotaz zní, zda-li je zapotřebí vystavit na tu březnovou fakturu ? opravný daňový doklad a zaslat jej odběrateli a my jako dodavatel zpracovat dodatečné přiznání k DPH a zažádat FÚ a vratku??? Tak nějak jsem to pochopila v zákoně o DPH § 42 odst. 1a ? došlo ke zrušení celého zdanitelného plnění.
Původně jsem si myslela, že bych březnou fakturu stornovala a v přiznání k DPH za 2Q nárokovala zpět, ale to asi by nebyl správný postup.
Předem děkuji za odpověď. Pavlína M.

Offline

 

#2 2013-05-30 18:51:03

dolarhyd
Člen/ka

Re: Faktura vystavená 2x

Dobrý den, dle mého názoru nejjednodušší bude provést opravu (nebyla povinnost vystavit daňový doklad) dle § 42 odst. 2 v květnu do 15 dní od zjištění rozhodných skutečností. Druhá varianta je jak píšete, dle § 43 prostřednictvím dodatečného přiznání k DPH, ale to je zbytečně moc papírování (důvod podání dodatečného atd.).

Offline

 

#3 2013-05-31 14:00:33

Palajs
Člen/ka

Re: Faktura vystavená 2x

Dobý den,
mockrát vám děkuji za odpověď. Udělám to, jak píšete, tím jednoduchším způsobem. Čím míň člověk na sebe upozorňuje, i když je to ve prospěch státu, tím líp. Mějte se hezký, zdraví vás, Pavlína M.

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » Faktura vystavená 2x

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB