Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Pokud si zákazník jídlo, cokoliv vezme sebou, budu to evidovat do EET?Nepatří to do stánkového prodeje?Děkuji
Offline
dobrý den Zdenko
chci se ujistit, zda uvádíme správně od 1.12.2016 sazbu DPH u polopenze ve snížené sazně DPH. Doposud pokud byla polopenze, tak jsme ubytování se snídani uváděli v 15% a večeři s 21%. Nyní by tedy měla být polopenze celá s 15% DPH. Je to tak? děkuji za Vaše vyjádření.
Offline
Dobrý den, Evelíno. Ano, je to tak. Stravovací služby a podávání nápojů (kromě alkoholických) jsou od 1. 12. 2016 zařazeny v první snížené sazbě 15%.
Zákon č. 113/2016 Sb.
https://www.sbirka.cz/POSL4TYD/NOVE/16-113.htm
Offline
dobrý den Zdenko
ještě jednou se na Vás obracím. Kopíruji : V případě poskytování stravovacích služeb a podávání nápojů ubytovacími zařízeními mohou nastat určitá specifika, za jejichž předpokladu se výše uvedená pravidla rovněž neuplatní. Vybrané příklady jsou k dané problematice zveřejněny na internetu Finanční správy v samostatném dokumentu.7
Po přečtení tohoto výkladu jsem zpochybnila. Koho se určitá specifika týkají? Spadají ty stravovací služby do snížené DPH i pro restaurace včetně ubytovacích služeb, nebo se to týká jen restaurací, kde neposkytují ubytovací služby?
jaké je Vaše posouzení na ten výklad od FS?
děkuji opět za vyjádření
Offline
Dobrý den, Evelíno. Jedná se o tento dokument:
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/ … ovanim.pdf
Dokument řeší různé kombinace služeb, poskytovaných v hotelovém zařízení. Není datován, stahovala jsem si jej v únoru 2013. V té době nebyly stravovací služby uvedené v příloze č. 2 k ZDPH, takže se u nich uplatňovala základní sazba daně.
Podle mého názoru spadají stravovací služby do snížené sazby bez ohledu na to, kdo a kde je poskytuje.
Offline