Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Ano, běžné plnění. Dříve by tam ta FA prostě nebyla a spadla by až do III. Q - kde také byla fakticky uhrazena. Děkuji mooc.
Do sloupečku DPPD uvádíte den, kdy jste byli povinni přiznat daň, tj. 21. 5. 2017. Je jedno, kdy a zda vůbec jste dostali zaplaceno.
U přijatých faktur opisujete do sloupečku DPPD údaj, který uvedl na své faktuře dodavatel jako den uskutečnění zdanitelného plnění. Je to den, kdy byl dodavatel povinen přiznat daň.
zabiocko napsal(a):
Ano, běžné plnění. Dříve by tam ta FA prostě nebyla a spadla by až do III. Q - kde také byla fakticky uhrazena. Děkuji mooc.
Proč by tam ta faktura dříve nebyla? Nejsou to zálohové faktury?
DPPD v KH je vždy DUZP uvedené na faktuře, s datem úhrady nemá nic společného.
Dobrý den, přeji změnilo se prosím něco v tomto případě? Přešla jsem na nový soft a trošku mi v tom dělá hokej. Prosím o radu zkušených.
OSVČ DPH kvartál a náš zákazník (OSVČ, neplátce DPH) Vystavená FA za 30 tis. Kč vč. DPH pro neplátce (elekřina) ? systém zařazuje plnění nad 10 000 Kč vč. DPH do sekce A4. Zároveň upozorňuje, že odběratel nemá vyplněné DIČ, přestože A4 je určena výhradně pro plátce DPH.
Dříve jsem to řešila tak, že u faktur vystavených neplátci DPH (kde jsem DIČ neuváděla) program automaticky zařadil plnění do A5, i když částka přesahovala 10 000 Kč vč. DPH. Rozhodující byl tedy status odběratele (neplátce DPH).
Navíc pokud u neplátce DIČ vyplním, systém vyhodnotí protistranu jako plátce DPH, což ale není pravda a z pohledu DPH i kontrolního hlášení by to byla zásadní chyba.
Dodavatel argumentuje ustanovením FÚ : Část A.4. vyplňuje plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění (nebo přijímá úplatu)
dodání zboží či poskytnutí služby s místem plnění v tuzemsku (§ 13, § 14 - řádek
daňového přiznání k DPH: 1, 2), kde součet hodnot všech plnění nebo přijatých úplat
vykazovaných na daňovém dokladu přesahuje hodnotu 10.000,- Kč včetně daně (=
celková hodnota daňového dokladu v součtu včetně daně přesahuje stanovený limit ?
bez ohledu na režim DPH dotčených plnění8), a to včetně zvláštních režimů při splnění
uvedeného limitu (zvláštní režim pro cestovní službu podle § 89, zvláštní režim pro
použité zboží podle § 90 ? pro posouzení limitu se uvažuje celá hodnota plnění) - pro
osobu příjemce:
- plátce,
- osoby povinné k dani ? neplátce,
- právnické osoby nepovinné k dani (§ 28 odst. 1 písm. a)).
Chápu, ale je potřeba zohlednit logiku:
1) Pokud nemáte DIČ odběratele musí automaticky do A5 (což robot nedělá a stále chybně ho vkládá do A4). První chyba.
2) Když zadáte - DIČ - Robot uvádí, že jde o plátce DPH (což není pravda, proto tam nemůžu uvádět nesmysl). Druhá chyba.
Jde mi primárně o zařazení v kontrolním hlášení, které není správné v tomto případě. DPH je O.k.
Děkuji za Vaše názory!
Z.
Jen upřesním, že "dodavatel" je dodavatelem softwaru. Robot je opět tento dodavatel :)