Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz

• Index
  •  » DPH
  •  » Je na daňovém dokladu povinný termín "daňový doklad" nebo ne?

#1 2025-06-24 11:32:21

metaman
Člen/ka

Je na daňovém dokladu povinný termín "daňový doklad" nebo ne?

Dobrý den,

řeším zajímavý problém, kdy velká část podnikatelů má zažité, že když jsou plátci DPH, tak jimi vystavený doklad musí mít název "Daňový doklad" nebo třeba "Faktura - daňový doklad" nebo prostě mít někde uvedený termín "daňový doklad". A naopak se nesmí jmenovat třeba pouze "Faktura", na které nebude nikde termín "daňový doklad" uveden.

Je to pravda nebo není?

Mám to roky "naučené", všichni moji dodavatelé to tak dělají, dohledal jsem i poměrně autoritativní zdroje (leč jestli byla nějaká novela v poslední době, tak jsou to starší články) ...

Článek na penize.cz z roku 2019:
Mnoho laiků, ale i podnikatelů tyto dva pojmy často zaměňuje. Jestliže chce podnikatel vystavit doklad a je plátcem DPH, musí se tento dokument jmenovat daňový doklad a nést dané náležitosti.
Zdroj: https://www.penize.cz/podnikani/406698- … l-poradime

Článek na pohoda.cz z roku 2013:
Vámi vystavovaný doklad může nést název ?Faktura ? daňový doklad?. Nikoliv však pouze ?Faktura?.
https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictv … vy-doklad/

Přijde mi to tak i logické a přehlednější. Nyní jsem ale konfrontován s tím, že nemám pravdu a zjišťuji, že se mi nic podobného v zákoně nedaří dohledat.

Je to vlastně takový problém logiky. V zákoně se všude uvádí "Daňový doklad musí splňovat toto...", ale nikde nemůžu najít, že by Daňový doklad musel obsahovat termín "Daňový doklad". Jenže logicky pokud neobsahuje termín "Daňový doklad", tak jak má člověk poznat, "co je ten kus papíru zač"?

Někde jsem dokonce četl názor, že je to až taková anarchie, že se daňový doklad nemusí jmenovat vůbec nijak anebo se může jmenovat jakkoliv. Čili ani ne třeba "Faktura č. 12345", ale klidně "Cár papíru č. 12345" anebo jen "12345".

Děkuji.

S pozdravem
Jiří Poláček

#2 2025-10-19 19:39:42

Zdena
Moderátorka

Re: Je na daňovém dokladu povinný termín "daňový doklad" nebo ne?

Dobrý den. Termín daňový doklad není povinný. Zákon o DPH Vám tuto povinnost neukládá, ukládá jen povinné náležitosti daňového dokladu. Daňovým dokladem může být například kupní smlouva, která obsahuje náležitosti daňového dokladu.

• Index
  •  » DPH
  •  » Je na daňovém dokladu povinný termín "daňový doklad" nebo ne?

Zápatí