Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz

#1 2025-08-18 20:14:48

Marie66
Člen/ka

Prodej nemovitosti - ubytovací zařízení

Dobrý den.
Jsem majitelkou penzionu s kapacitou 20 lůžek v 10 pokojích. Penzion jsem koupila v roce 2016 a pronajímala s.r.o., v níž jsem jednatelkou.  Nejsem OSVČ Příjem z pronájmu jsem danila dle § 9 ZDP.  Nyní plánuji jeho prodej z důvodu důchodového věku. V nemovitosti jsem měla od roku 2019 i trvalý pobyt. Domnívám se správně, že případný příjem bude osvobozen od daně z příjmů? Pouze mám povinnost oznámit Fú osvobozený příjem nad 5 mil. Kč.
Moc děkuji za reakci.

#2 2025-08-23 22:22:57

Zdena
Moderátorka

Re: Prodej nemovitosti - ubytovací zařízení

Dobrý den. Dle mého názoru bude příjem osvobozen od daně z příjmů. Nemovitost jste koupila před 1. lednem 2021, takže doba mezi nabytím a prodejem, potřebná pro osvobození, je dle staršího znění zákona o daních z příjmů 5 let.
Pokud jde o oznámení osvobozeného příjmu, tak podle § 38v ZDP není nutno oznamovat osvobozený příjem, o němž si FÚ může zjistit údaje z rejstříků či evidencí, do nichž má přístup. A do katastru nemovitostí přístup má.

#3 2025-09-05 22:10:06

Marie66
Člen/ka

Re: Prodej nemovitosti - ubytovací zařízení

Dobrý den paní Zdeno. Moc děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů.

Zápatí