Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz

#1 2025-07-14 08:56:01

evaz
Člen/ka

Auto v podnikání 80% - faktura na opravu ze škodné události

Dobrý den, paní Zdeno,
před třemi lety si přítel koupil auto do podnikání, ale protože ho občas použije i soukromě, rozhodl se ho dát do podnikání pouze z 80% a 20% si nechává na soukromé využití. Proto všechny výdaje krátíme tímto poměrem (jak pohonné hmoty, tak opravy).
Ale stala se taková věc, přítele nabourali a řešila se pojistná událost. Pojišťovna s ním domluvila, že auto nechá opravit u autorizovaného servisu a fakturu jako plátci DPH proplatí, ale bez DPH. To si může uplatnit v rámci přiznání k DPH. Ale když to pokrátí poměrem 80/20, tak o DPH z těch 20% přijde. Nevíte jak to správně udělat? Oslovit pojišťovnu o přeúčtování? Co jí doložit, aby to uznala?  Nebo se musí smířit s tím, že z těch 20% už nic nedostane? Oprava byla za docela dost peněz. Jinak by to samozřejmě vůbec neřešil.
Moc děkuji za radu.
Eva

#2 2025-07-17 18:03:58

evaz
Člen/ka

Re: Auto v podnikání 80% - faktura na opravu ze škodné události

Dobrý den,
omlouvám se, ale asi jsem napsala do špatné rubriky a dotaz je příliš komplikovaný.
Dnes se příteli ozval pracovník z pojišťovny, že jsou ochotni to rozpočítat, ale chtějí na to nějaký doklad, že je auto v podnikání jen z 80%. Vůbec nevím, jak to doložit? Jediné, co mám, tak je - a to mi myslím poradili přímo paní z FÚ - Inventární karta majetku. Kde mám záznam o vozidle v podnikání - jeho datum pořízení, cena, odpisování .... A tam mám záznam o poměru 80% v podnikání. Na základě toho jsme si i hned na začátku uplatňovali 80% DPH z pořízení vozu a pak mi paní na FÚ vysvětlila, že všechny náklady si od této doby budeme uplatňovat pouze 80% a i DPH ze všech výdajů k vozidlu. Jiný doklad o tom nemám a ani si nemyslím, že by jiný doklad o tom existoval. FÚ mi žádné potvrzení určitě nedá. Zítra zkusím zavolat likvidátorovi a domluvit se s ním. Nemáte někdo prosím zkušenost ? Neřešil jste někdo něco podobného? Děkuji za každou odpověď i názor.
hezký večer
Eva

#3 2025-07-18 21:16:32

Zdena
Moderátorka

Dobrý den, paní Evo.

Vedete knihu jízd? Už kvůli případným úpravám odpočtu daně (§ 78 ZDPH) a uplatnění odpočtu z PHM a oprav byste ji vést měli, abyste zjistili poměr skutečného využití auta pro podnikání a pro soukromé účely. Podle toho poměru pak pokrátíte odpočet z faktury za opravu. Jestliže auto používá pro soukromé účely z dvaceti procent, tak o nic nepřichází, za soukromou spotřebu si nemůže odečítat DPH.

S pojišťovnou mám jenom tu zkušenost, že zaplatí za opravu a případné krácení odpočtu DPH z faktury si vyřeší sám podnikatel.

#4 2025-07-22 22:54:24

evaz
Člen/ka

Dobrý den, paní Zdeno, moooc děkuji za vysvětlení a informace. S knihou jízd to ještě doladíme ;-)

Nakonec nám to pojišťovna uznala na čestné prohlášení a poslala ještě zbylých 20% z DPH. Tak pokud toto někdo budete řešit, nebojte se ozvat a poslat žádost o doplatek neuplatněného DPH v podnikání.

hezký večer všem a moc děkuji za toto fórum a cenné rady a názory, už mi to několikrát pomohlo.
Děkuji

Eva

Zápatí