Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz

#1 2017-01-18 19:39:34

jirinka
Člen/ka

OSVČ - soukromý zemědělec

Dobrý den, fyzická osoba podnikající na základě Osvědčení o zápisu do evidence zemědělského podnikatele je příjmem podle § 7, odst. 1, písm a) - příjem ze zemědělské výroby , lesního a vodního hospodářství? Předpokládám, že ano, tudíž by paušální výdaje mohl uplatnit ve výši 80%, je to tak? Děkuji.

Offline

 

#2 2017-01-18 20:07:21

Zdena
Moderátorka

Re: OSVČ - soukromý zemědělec

Ano, je to tak.

Offline

 

#3 2017-01-18 20:40:02

jirinka
Člen/ka

Re: OSVČ - soukromý zemědělec

Děkuji za rychlou odpověď. Ještě jsem se chtěla zeptat ohledně rozhodnutí, zda použít výdaje paušálem 80% nebo skutečné výdaje: finančně vychází určitě lépe paušální výdaje. Podnikatel má ale na leasing stroj, hraje nějakou roli tato skutečnost, resp. je v něčem lepší použít skutečné výdaje při splácení leasingu? Přemýšlím dopředu, na roky, kdy se bude leasing splácet. Díky.

Offline

 

#4 2017-01-18 21:41:17

Zdena
Moderátorka

Re: OSVČ - soukromý zemědělec

Pokud zahájí leasing v období, kdy uplatňuje skutečné výdaje, tak alespoň v roce ukončení leasingu by měl opět vést daňovou evidenci (nebo účetnictví), aby mohl předmět zařadit do obchodního majetku (podmínka uznání nájemného v daňových výdajích podle § 24/4 ZDP). V mezičase může uplatňovat výdaje procentem z příjmů. Změny způsobu uplatňování výdajů (ze skutečných na procenta a naopak) mají své nevýhody - je třeba upravovat základ daně podle § 23 odst. 8 zákona o daních z příjmů.

Offline

 

#5 2017-01-18 22:03:39

jirinka
Člen/ka

Re: OSVČ - soukromý zemědělec

A pokud by zahájil leasing v době uplatňování výdajů procentem z příjmů a takto pokračoval po celou dobu i v roce ukončení leasingu, nemůže si předmět zařadit do OM. Pokud by ho v některém dalším roce chtěl do OM zařadit, jakou cenou ho musí ocenit? Cenou stanovenou znalcem? To by bylo v případě, že by z nějakého důvodu bylo pro něj výhodnější vést DE a tudíž mít stroj v OM (uplatňování výdajů na opravy, náhradní díly atd. může mít jen pokud je stroj v OM, nemýlím-li se). Díky.

Offline

 

#6 2017-01-18 22:49:44

Zdena
Moderátorka

Re: OSVČ - soukromý zemědělec

Nevím, jak ocenit, zkuste konzultovat s daňovým poradcem.

Offline

 

#7 2025-04-14 15:11:04

Evelína77
Člen/ka

Re: OSVČ - soukromý zemědělec

dobrý den Zdenko,
prosím o Vaši radu. Vinař, který je zapsán i jako zemědělec, vyrobí víno, které následně prodá. Může použít paušální výdaje ve výši 80% nebo se na prodej vyrobeného vína už nevztahuje 80 ale 60% paušálních výdajů?

Děkuji za odpověď

Offline

 

#8 2025-04-21 19:44:56

Zdena
Moderátorka

Re: OSVČ - soukromý zemědělec

Dobrý den, paní Evelíno. Zemědělství je mi hodně vzdálené, ale pokusím se.
Zákon č. 252/1997 Sb. o zemědělství uvádí v § 2e odst. 3 písm. e), že zemědělskou výrobou je úprava, zpracování a prodej vlastní produkce zemědělské výroby. Použila bych tedy paušální výdaje 80% i na prodej vyrobeného vína.
Našla jsem informaci živnostenského úřadu v Břeclavi, podle které můžete vyrábět a prodávat víno buď jako zemědělský podnikatel, nebo jako živnostník, oba způsoby jsou možné. Živnostník má živnost volnou, takže by mohl uplatnit paušální výdaje ve výši 60%.
Informace je ve formátu PDF, takže ji nemohu přiložit. Zkopírovala jsem text, snad se do zprávy vejde:
Výroba a prodej vína podle živnostenského a zemědělského zákona
Podnikatelem podle živnostenského i zemědělského zákona je fyzická nebo právnická osoba, která hodlá provozovat soustavnou a samostatnou činnost vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku, za podmínek stanovených zákonem. Výroba vína a jeho prodej se tedy řadí mezi činnosti, na které je potřeba mít oprávnění podle některého z uvedených zákonů.
Výroba vína z vlastní produkce, kdy bude následovat jeho prodej, ať již formou uvedení na trh nebo ke spotřebě přímo ve sklepě, je možná na základě zápisu do evidence zemědělského podnikatele podle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, kdy podnikatel získá osvědčení o zápisu do evidence zemědělského podnikatele. Při registraci nemusí podnikatel prokazovat odbornou způsobilost ani neuvádí adresu provozovny. Povinností podnikatele je podávat hlášení podle zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, ve znění pozdějších předpisů. Fyzická osoba provozující drobné pěstitelské a chovatelské činnosti, anebo prodávající nezpracované rostlinné a živočišné výrobky, nepodléhá evidenci zemědělského podnikatele podle tohoto zákona. Pokud však tyto produkty již zpracovává a výsledky zpracování následně prodává, má povinnost se zaevidovat.
Výroba vína v režimu živnostenského podnikání podle zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů, spadá pod volnou živnost ?Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona?, obor č. 7 ? ?Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků?. I v tomto případě nemusí podnikatel prokazovat odbornou způsobilost, vztahují se na něj všeobecné podmínky provozování živnosti podle živnostenského zákona. Povinnost podávat hlášení podle zákona č. 321/2004 Sb. je u výroby vína na základě uvedeného živnostenského oprávnění stejná jako u zemědělského podnikatele. Dále je nutné oznámit adresu provozovny, kde bude výroba (a prodej) realizována. Provozovna musí být způsobilá k provozování živnosti podle zvláštních předpisů, způsobilost se prokazuje zpravidla kolaudačním rozhodnutím.
Prodej vína lze realizovat na základě výše uvedených oprávnění, avšak při prodeji vína, kdy je tento prodej spojen s ochutnávkou vína (rozléváním) nebo prodejem jiného občerstvení, ať již se jedná o vinotéky, poskytování občerstvení na vinařských cyklostezkách nebo při opakovaných akcích jako jsou ?Otevřené sklepy? apod., je potřeba vyřídit i oprávnění k provozování živnosti ?Hostinská činnost?, při jehož ohlášení se již prokazuje odborná způsobilost, tj. vzdělání nebo šestiletá praxe v oboru kuchař ? číšník.
Problematiku lze konzultovat na obecním živnostenském úřadě Městského úřadu Břeclav s metodičkou odd. Ing. Gabrielou Michalicovou, tel 519 311 330, e-mail
Gabriela.Michalicova@breclav.eu nebo vedoucím odd. Mgr. Pertrem Morcem, tel. 519 311 315, e- mail Petr.Morc@breclav.eu.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB