Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
už delší dobu zvažuju, že si udělám jako vedlejšák živnost na servis IT, dělám to už mnoho let jen tak bokem a nyní částečně i v práci, ale přece jen bych tohle dělal raději za sebe, kdy se mohu za svoji práci zaručit a vyjít klientům vstříc. Ale narovinu přiznám, že vůbec netuším, co všechno bych pro to musel obstarat a zařídit.
Konkrétně se jedná o servis PC, notebooky, vytažení dat z poškozených disků, zálohy, návrhy sítí apod.
Rád bych tímto požádal o pomoc a radu někoho, kdo se v tomto orientuje a co všechno bych k tomu musel zařídit. Pokud možno všechno, co je třeba mít, i když by odpovídající mohu předpokládat, že některé věci již mám ošetřené, tak prosím, aby to napsal tak, jako by to člověk nikdy nedělal a chtěl by začít úplně od nuly.
Budu vděčný komukoliv, kdo by mi v tomto mohl jakkoliv poradit, předem děkuji za Váš čas
Dobrý den, píšete, že tutéž činnost částečně děláte i v práci, nebude s tím mít zaměstnavatel problém?
Jinak? Zřídit na živnostenském úřadu ŽL, přihlásit na zdravotní pojišťovně a příslušné sociální správě,
a na FU se zaregistrovat.
Co bude v práci je v práci, já za prací dojíždím a toto dělám úplně mimo pracovní dobu a ve svém volném časem. Nehledě na fakt, že v práci jsem prodejce a servis řeším jen v případě, že o to někdo má záje, není to moje přímá náplň práce.
Jde o to, že né každý to chce mít na ruku a chce si to dát do nákladů. Registrace na sociálním a zdravotním je nutné, když sociální a zdravotní hradím z normální mzdy? Ten finanční mě nenapadl, díky za radu.
Co vše je potřeba viz Jak začít podnikat http://jakpodnikat.cz/jak-zacit-podnikani.php
Pokud u toho pracujete, budete mít úlevu při platbích pojištění viz http://jakpodnikat.cz/socialni-pojisten … peceni.php
"Co bude v práci je v práci", ale pro jistotu si pročtěte pracovní smlouvu, zda nemáte konkurenční doložku...
Soc a zdr je nutné, i z vedlejší činnosti se při určité výši příjmů odvádí pojistné.
Pro jistotu si také zjistěte, zda nebudete mít se zaměstnavatelem shodný předmět činnosti. Pokud ano, tak budete potřebovat jeho předchozí souhlas se svojí výdělečnou činností podle § 304 zákoníku práce.