Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
Potřeboval bych poradit s podnikáním prostřednictvím e-shopu.
Jaké daně se musí platit?
Co vše zahrnuje a na co vše se stahuje toto podnikání a co k tomu budu potřebovat.
Zboží skladem -> Zákázník -> Objednávka pro zákazníka -> Příjem objednávky zákazníkem
Co vše se musí zaplatit dle zákona. Chci začít podnikat a pochybuji že mi na daném úřadě takto pomohou nebo vysvětlí pár stručných informací.
Každopádně za každý názor či odpověď všem mnohokrát děkuji . :)
A zda-li je legální nakupování ze zahraničí a poté prodávání zboží takto na českém trhu ?
A co je podle vás nejvýhodnější a co doporučujete? Být plátcem DPH, nebo nebýt? Založit s.r.o a nebo mít to jako vedlejší činnost?
Pár stručných informací naleznete zde: http://www.jakpodnikat.cz/
Pro začátek bych doporučila nebýt plátcem DPH. Na založení s.r.o. je také dle mého názoru dost času. Uvidíte, jak se podnikání rozjede.
Děkuji mnohokrát,
Mám ještě jeden dotaz, když teda budu neplatič daní, vztahuje se to i na prodávané produkty? Jestliže nebudu platič daní, nemusím uvádět daň vůbec k prodeji zboží a vůbec ho tedy neuvádět? Ať potom není zbytečně nějaký problém...
Neplátce DPH tuto daň nikam neuvádí. Je vhodné uvést v eshopu i na fakturách, že nejste plátcem DPH.
Jestliže budou mezi zákazníky převládat neplátci, tak je podle mého názoru dobré zůstat co nejdéle (do dosažení obratu 1 mil Kč za 12 po soubě jdoucích měsíců) neplátcem.
A ještě jeden poslední a důležitý dotaz.
Pokud na úřadě uvedu toto podnikání jako vedlejší činnost, jak se dále bude postupovat se soc. a zdrav. pojištěním, jestli-že chci nadále pracovat v mé současné práci a přitom podnikat tímto směrem? Bude to platit nadále můj zaměstnavatel nebo za mě nebude hradit pojištění a já si ho budu jednoduše platit sám?
Zdravotní pojištění: pokud jste zaměstnancem a zaměstnavatel odvádí zdravotní pojištění alespoň z minimálního vyměřovacího základu (většinou z minimální mzdy) a podnikání je vedlejším zdrojem příjmů, tak nemusíte platit zálohy. Pojistné odvádíte jen jednou za rok po podání přehledu o příjmech a výdajích OSVČ. Přehled se odevzdává do konce dubna následujícího roku, pojistné má být zaplaceno nejpozději do 8 dnů od podání přehledu. Pojistné činí 6,75% z rozdílu příjmů a výdajů.
Sociální pojištění: pokud máte zaměstnání, které zakládá účast na nemocenském pojištění zaměstnanců, pak v prvním roce podnikání nemusíte platit zálohy na pojistné. V dalších letech postupujete podle výsledku podnikání za předcházející rok. Pokud daňový základ (daňovým základem je většinou rozdíl příjmů a výdajů) z podnikání za předcházející rok dosáhl rozhodné hranice pro povinnou účast na důchodovém pojištění OSVČ, pak zpětně doplatíte pojistné a v dalším období platíte zálohy jako OSVČ vedlejší. Rozhodná hranice za rok 2015 bude činit 63.685,- Kč. Jestliže budete mít daňový základ nižší, tak nebudete doplácet žádné pojistné a v roce 2016 nebudete platit zálohy.
Dobrý den,
k dotazu Být či nebýt plátce. Dovolím si jednoduchý výpočet pro porovnání.
Dejme tomu, že v obou případech jde o nákup pračky za 12.100,- (Základ 10.000,-+DPH 2.100,-). Oba podnikatelé si na tomto obchodu chtějí vydělat 2.000,-.
Plátce: nákup 10.000,- (DPH 2.100,- se mu vrátí). + 2.000,-. Prodejní cena je 12.000,-+DPH 2.520,-. Celkem tedy 14.520,-.
Neplátce: nákup 12.100,-. + 2.000,-. Prodejní cena celkem 14.100,-.
Plátce při stejném výnosu pračku prodává o 420,- dráž.