Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, jste má asi poslední možnost... OSVČ je od 1.10.2013 (potvrzeno Centrálním registrem smluv) účasten důchodového spoření II. pilíř. Jedná se mi o pojištění, které se platí FÚ. Paní, je ale od 1.9.2013 na rodičovské dovolené (ne mateřské, ale opravdu rodičovské - výměna s manželem, který pobíral před ní). OSSZ na 9-12 nevyměřila povinnost záloh. Má povinnost platby a podání Pojistného přiznání? Ptala jsem se daňové poradkyně - neví, ptala jsem se na finančním úřadě - neví s tím, že veškeré školení mají teprve před sebou. Daňové přiznání k dani z příjmů FO musím podat do konce ledna, aby mohli žádat o dotace - jedná se o zemědělce. Jsem naprosto vyčerpaná a zoufalá :-( Jinak jsou ve ztrátě, takže výměra dle přehledu je 51768,- za 1-8/13. Ale opět... druhý pilíř je až od října a dle informací na finanční správě by pojištění měla platit až od toho 1.10.
No... asi mají smůlu. Všude čtu, že obdobím je kalendářní rok a OSSZ také krátí vzniklé pojistné za celý rok a ne jen za poslední 3 měsíce. Takže těch 5% půjde určitě z celých 51768. Ale za případné reakce budu vděčná. Děkuji