Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den, prosím o radu. Budu mít zaměstnankyni na poloviční úvazek (20 hodiny týdně ) a teď tápu, jak odvádět ZP. Mzda bude hrubého 5000Kč. Myslela jsem, že když je minimální odvod nyní 1148Kč (z min. mzdy 8500 x 13,5%) že zaměstnavatel odvede 450 (9% z 5000) a zbytek do 1148Kč, tedy 698 Kč se strhne zaměstnanci. Ale dočetla jsem se, že se to nějak dělí na třetiny a podobně, můžete mi poradit? Podle těch "složitějších" výpočtů, co jsem našla, mi to totiž vychází jinak.
Děkuji moc za radu.
Dobrý den, vychází mi to stejně, jako Vám. Zaměstnavatel je povinen odvést pojistné na ZP alespoň z minimální mzdy. Z dosažené mzdy 5.000,- Kč odvede za sebe 9% (450,- Kč) a zaměstnanci strhne 4,5% (225,- Kč). Z rozdílu mezi dosaženou a minimální mzdou 3.500,- Kč by měl strhnout zaměstnanci celých 13,5%, tj. 473,- Kč, celkem tedy strhne zaměstnanci 698,- Kč.
Ale nejsem mzdovka, doufám, že se vyjádří někdo znalejší.
O jakou jde zaměstnankyni (na částečný úvazek často pracují matky malých dětí)?
Nespadá do některé ze skupin, za něž odvádí zdravotní pojištění stát?
Pak byste zdravotní pojištění odváděli pouze z dosaženého výdělku.
Editoval ivzez (2013-11-26 14:36:30)
ano, je to paní s dítětem ve druhé třídě ZŠ. Můžete mi prosím poradit, o jaké skupině zaměstnankyň hovoříte? Musí být někde nějak zvlášť vedena, aby jí zbytek do povinného odvodu platil stát? Děkuji moc za radu a odpověď.
Stránky: 1