Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, jen bych potřeboval vědět jaké jsou postupy při zaměstnávání rodiny. Jsem OSVČ hlavní, jsem plátce DPH a vedu daňovou evidenci. Chtěl bych zaměstnat svoji přítelkyni. Doposud jsem žádného zaměstnance neměl. Kde bych si mohl zjistit co je potřeba k vyřízení a jak to uvádět v evidenci. Děkuji za odpověď.
Informace k dani z příjmů zjistíte na finančním úřadě. Přihlašujete se jako plátce daně ze závislé činnosti, druh daně (zálohová nebo srážková) bude záležet na výši mzdy (odměny) a na podepsaném (nepodepsaném) prohlášení k dani.
Informace o případných odvodech zdravotního a sociálního pojištění zjistíte u zdravotní pojišťovny přítelkyně a na své správě sociálního zabezpečení. Pokud byste uzavřel dohodu o provedení práce a měsíční odměna nepřesáhla 10 tis. Kč, tak nebudete odvádět ZP ani SP a nemusíte se u těchto institucí přihlašovat.
Nebo zkuste prostudovat informace zde: http://www.vyplata.cz/
Není toho málo a není to jednoduché.
V daňové evidenci uvádíte výdaje, tedy částky, které platíte. Výdaji jsou: výplata čisté mzdy (odměny za práci konanou mimo pracovní poměr), odvod daně z příjmů a platby pojistného (za zaměstnance i zaměstnavatele).
Moc děkuji :) Proštuduji co se dá a popřípadě si ještě pisnu pro radu :)
Jako první byste se asi měl rozhodnout, jestli preferujete co nejnižší náklady (dohoda o provedení práce do 10 tis. Kč měsíčně), nebo sledujete jiné cíle, například plánujete potomka a chcete, aby přítelkyně pobírala slušnou peněžitou pomoc v mateřství a mohla si zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku.