Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2012-02-20 14:17:18

LCH
Člen/ka

OSVČ vedlejší + hlavní zaměstnání = nulový doplatek soc. pojištění?

Dobrý den,

1) Jsem OSVČ vedlejší, jako hlavní mám zaměstnání se mzdou odpovídající přibližně průměrné mzdě v ČR a zaměstnavatel platí odpovídající zálohy na zdravotní a sociální pojištění a daň. K tomu jsem loni poprvé vytvořil zisk ve výši cca 18000kč jako OSVČ a započítal ztrátu z předchozího období cca 5500kč. Použil jsem online službu pro vytvoření daňového přiznání, kde mi vyšel doplatek daně cca 1800kč, zdravotního pojištění cca 1200kč a sociálního pojištění bez doplatku. Nečekám žádná konkrétní čísla, chtěl bych jen poprosit o odborný odhad, zda je vůbec reálně možné, aby v této situaci vyšel nulový doplatek sociálního pojištění nebo jestli jsem někde udělal botu (popř. je chyba v té on-line službě). Měl jsem za to, že pokuzd jsem zaměstnanec s běžnou mzdou, tak při jakkoliv malém zisku už z něj musím doplácet daň, zdravotní i sociální pojištění a překvapilo mě, že sociální vyšlo bez doplatku.

2) Ještě s dovolením podotázku, pokud trvá moje zaměstnání na HPP a OSVČ mám jen jako vedlejší, je pravda, že ani ve třetím roce podnikání nemusím platit zálohy na daň, ZP a SP, přestože jsem loni poprvé vykázal zisk (byť malý, viz. výše)?

Děkuji mnohokrát.

Offline

 

#2 2012-02-20 14:51:17

jaromira
Člen/ka

Re: OSVČ vedlejší + hlavní zaměstnání = nulový doplatek soc. pojištění?

1) Ano je to možné. Daň a ZP se platí ve výši podle výpočtu. Sociální se do výše základu daně 59 374 Kč neplatí ( 59 374 Kč při plných 12   měsících, při kratší činnosti se krátí o 4 948 Kč/měsíc).

2) Ano, je to pravda

Offline

 

#3 2012-02-20 15:58:07

LCH
Člen/ka

Re: OSVČ vedlejší + hlavní zaměstnání = nulový doplatek soc. pojištění?

Tak děkuji, uklidnila jste mě :)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB