Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz

#1 2012-02-12 23:17:42

puzzle
Člen/ka

Placení zdravotního a sociálního pojištění

Dobrý den,

potřebuju poradit ohledně placení zdravotního a sociálního pojištění. Popíšu teď mojí situaci.

Je mi 20 let, až do teďka jsem byl nepřerušovaně student - tzn. klasicky střední škola a poté první semestr VŠ. Něco jsem si ohledně těchto pojištění četl a pokud jsem nenarazil na nějaké špatné či staré informace, tak po celou tuto dobu za mě zdravotní a sociální pojištění platil stát. Je to tak?

Nicméně zjistil jsem, že moje současná VŠ není pro mě, tzn. změním jí za jinou. Tak se ovšem stane až opět v říjnu (přihlášku budu mít podanou max. do konce března). Zase podle toho, co jsem si četl, tak jsem veden jako student ještě 3 měsíce. To ovšem stejně do října nevyjde. Tak se ptám co s touhle situací? Ano, buď někde pracovat a tyhle věci ohledně pojištění zařídí zaměstnavatel nebo se přihlásit na úřad práce, kde to opět já nebudu muset řešit. Tzn. v obou těchto případech si sám nic neplatím. Ano?

Co se děje v případě, že se stanu OSVČ? Myslím, že pak si tyto pojištění platím sám. Kolik to je? A další věc. Když se později znova stanu studentem a zároveň budu mít nějaký příjem jako OSVČ... co se stane pak s placením zdravotního a sociálního pojištění? A můžu být registrovaný na úřadu práce a zároveň být OSVČ? Případně jsou tu nějaké podmínky na výši výdělků - kolik můžu mít, do kolika za mě ještě stát platí zdravotní a sociální pojištění?

Snad jsem to popsal dobře a snad je i forma v pohodě. Osobně mám k vyřizování těchto věcí naprostý odpor, protože mi to neuvěřitelně bere čas, který můžu věnovat něčemu přínosnějšímu.

Děkuji za odpovědi, opravdu si vážím toho, že mi v těchto (pro mě neskutečně úmorných) věcech poradíte.

#2 2012-02-14 22:36:43

Zdena
Moderátorka

Re: Placení zdravotního a sociálního pojištění

Po dobu studia platil zdravotní pojištění stát. Sociální pojištění neplatí nikdo.

Pokud uzavřete pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti (zkrátka takový pracovněprávní vztah, ze kterého se platí pojistné, nepůjde například o dohodu o provedení práce do 10 tis. Kč měsíčně)  a nebo se přihlásíte na ÚP, tak nebudete muset platit pojistné. Jestliže nebudete zaměstnaný, nebudete v evidenci ÚP, ani nebudete osobou samostatně výdělečně činnou, tak postačí, když si budete platit zdravotní pojištění 1.080,- Kč měsíčně jako osoba bez zdanitelných příjmů.

Jestliže se stanete OSVČ a nebudete zároveň studentem, tak budete platit minimální pojistné 1.836,- Kč na SP + 1.697,- Kč na ZP.
Pokud se znovu stanete studentem, tak nebudete muset platit uvedené minimální zálohy.

Více ke zdravotnímu pojištění zde: http://www.jakpodnikat.cz/zdravotni-pojisteni.php
bod 1) a bod 3).

Více k sociálnímu pojištění zde:
http://www.jakpodnikat.cz/zalohy-na-soc … isteni.php  (hlavní činnost)
http://www.jakpodnikat.cz/socialni-poji … innost.php (vedlejší činnost)
http://www.jakpodnikat.cz/socialni-poji … y-zisk.php (vedlejší činnost s nízkými zisky)

#3 2013-03-07 10:36:11

michaela 21
Člen/ka

Dobrý den,

mám dotaz. V lednu 2013 jsem skončila pracovní poměr. Měla jsem sjednanou nějakou práci tak jsem šla na pojišťovnu přihlásit se , že si budu platit pojištění sama abych na tu chvilku se nemusela hlásit na úřad práce ale bohužel ta práce nevyšla. Můžu se teď přihlásit na úřad práce do evidence aby za mě platili pojištění.

Editoval michaela 21 (2013-03-07 10:39:02)

#4 2013-03-07 11:45:40

Zdena
Moderátorka

Ano.

Zápatí