Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
mám otázku týkající se daňového přiznání. Možná se to tu již řešilo, ale pro jistotu se ptám. Od března 2011 jsem OSVČ vedlejší, zároveň jsem zaměstnán na HPP. Mé příjmy z podnikání nepřekročily částku 5000Kč.
1) Myslím si, že daňové přiznání podávat nemusím, stačí jen oznámit FÚ, že mi za rok 2011 nezvikla povinnost podat přiznání. A nebo daňové přiznání podám, ale daň mi vznikne nespíše 0. Přehledy pro CSSZ a zdravotni pojistovnu podat musim. Domnívám se správně?
2) Pokud bych na FÚ oznámil že nemám povinnost podat DP, mohu požádat zaměstnavatele o roční vyúčtování daně?
Pokud bych podával DP, tak se mě roční vyúčtování daně nijak "netýká" a zaměstnavatel mi vystaví potvrzení o příjmu a tyto údaje uvedu v DP. Čili roční vyúčtování bych nedělal a všechno bych uvedl v DP. Chápu to dobře?
Děkuji za odpovědi
Jelikož vaše příjmy nepřekročily 6 000 Kč, nejste povinnen podat DP. V tomto případě požádáte zaměstnavatele o RZD a toto oznámíte FÚ.
Pokud se rozhodnete podat DP, zaměstnavatel vám vystaví potvrzení o příjmech ( takže vám RZD nebude provádět) , které spolu s příjmy z podnikání uvedete v DP.
Přehled pro OSSZ a ZP odevzdat musíte v každém případě.