Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2011-12-19 22:22:52

arcyk
Člen/ka

Auto a spolupracující osoba

Dobrý den, chci se optat, jakým autem může jezdit náš syn, který bude ke mně spolupracující osobou (jsem OSVČ). Musí to být auto vložené do obchodního majetku, nebo může využívat auto v mém osobním vlastnictví.
Děkuji

Editoval arcyk (2011-12-19 22:29:11)

Offline

 

#2 2011-12-20 23:40:00

Zdena
Moderátorka

Re: Auto a spolupracující osoba

Může využívat manželovo auto.

Offline

 

#3 2012-01-04 19:33:29

arcyk
Člen/ka

Re: Auto a spolupracující osoba

Dobrý večer, je to myšleno tak, že auto bude syn využívat také za účelem podnikání, tudíž mohu cestovní  náhrady odepisovat také paušálem (phm + základní náhrada za auto) podle kilometrů?? Díky za odpověď

Offline

 

#4 2012-01-05 00:05:26

Zdena
Moderátorka

Re: Auto a spolupracující osoba

Dobrý večer. Omlouvám se, ta odpověď patřila k jinému dotazu.

Pokud uplatňujete výdaje na vlastní auto ať už vložené nebo nevložené do obchodního majetku, tak tímto autem smí jezdit i spolupracující osoba. U auta, které jste nevložila do OM, máte 2 možnosti:

a) evidovat pracovní cesty a uplatňovat si náhrady, tj. základní sazbu náhrady 3,70 Kč za každý ujetý km a k tomu náhradu za spotřebované pohonné hmoty (cenu, kterou použijete pro výpočet náhrad, buď doložíte doklady o nákupu PHM, nebo bez dokládání požijete průměrnou cenu platnou pro zaměstnance. Vyhlášené ceny za rok 2011 najdete zde: http://www.jakpodnikat.cz/prumerne-ceny-phm.php

b) nevést evidenci pracovních jízd a uplatnit si paušální výdaj na dopravu. Pokud auto využíváte výhradně k podnikání, tak uplatníte paušální výdaj ve výši 5.000,- Kč za měsíc. Pokud auto využíváte i k soukromým účelům, tak uplatníte krácený paušál ve výši 4.000,- Kč za měsíc.

Paušální výdaj na dopravu upravuje § 24/2/zt) zákona o daních z příjmů (kopíruji):
zt) paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem3d) (dále jen ?paušální výdaj na dopravu?), pokud nebyl uplatněn výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem podle písmene k) tohoto odstavce, ve výši 5 000 Kč na jedno silniční motorové vozidlo za každý celý kalendářní měsíc zdaňovacího období nebo období, za které se podává daňové přiznání, ve kterém poplatník využíval příslušné silniční motorové vozidlo k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů a současně toto silniční motorové vozidlo nepřenechal ani po část příslušného kalendářního měsíce k užívání jiné osobě. Za přenechání silničního motorového vozidla k užívání jiné osobě se nepovažuje uskutečnění pracovní cesty silničním motorovým vozidlem spolupracující osobou nebo zaměstnancem, který silniční motorové vozidlo nevyužívá i pro soukromé účely. Používá-li poplatník některé silniční motorové vozidlo, u něhož uplatňuje paušální výdaj na dopravu, pouze zčásti k dosažení, zajištění a udržení zdanitelného příjmu, lze na takové silniční motorového vozidlo uplatnit pouze část paušálního výdaje na dopravu stanoveného dle předchozí věty ve výši 80 % této částky (dále jen ?krácený paušální výdaj na dopravu?). Pokud poplatník u některého vozidla uplatní v souladu s předchozí větou krácený paušální výdaj na dopravu, potom pro účely tohoto zákona platí, že ostatní vozidla, u nichž poplatník v souladu s tímto ustanovením uplatní paušální výdaje na dopravu, užívá výlučně k dosažení, zajištění a udržení zdanitelných příjmů. Pro účely tohoto zákona se má za to, že poplatník užívá silniční motorové vozidlo, u kterého uplatňuje paušální výdaj na dopravu, výlučně k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů, pokud tak prohlásí, není-li prokázáno jinak. Paušální výdaj na dopravu možno uplatnit nejvýše za 3 vlastní silniční motorová vozidla zahrnutá nebo nezahrnutá do obchodního majetku nebo v nájmu za zdaňovací období nebo období, za které se podává daňové přiznání. V průběhu zdaňovacího období nelze měnit způsob uplatnění paušálního výdaje na dopravu na způsob uplatnění výdajů podle písmene k) a naopak. V měsíci pořízení nebo vyřazení silničního motorového vozidla lze uplatnit poměrnou část paušálního výdaje na dopravu. Využívá-li k dosažení, zajištění a udržení příjmů silniční motorové vozidlo, které je ve společném jmění manželů nebo ve spoluvlastnictví, více poplatníků, mohou si v úhrnu uplatnit paušální výdaj na dopravu nejvýše 5 000 Kč. Paušální výdaj na dopravu nemohou uplatnit poplatníci uvedení v § 18 odst. 3 s výjimkou poplatníků uvedených v § 18 odst. 5, 13 až 15,

Offline

 

#5 2012-01-05 21:18:28

arcyk
Člen/ka

Re: Auto a spolupracující osoba

O. K. Mnohokrát děkuji, úplně vyčerpávající odpověď. Je prima, že existuje toto diskusní fórum.

Editoval arcyk (2012-01-05 21:20:17)

Offline

 

#6 2013-06-26 20:33:57

arcyk
Člen/ka

Re: Auto a spolupracující osoba

Dobrý den, tak jsme přežili rok a půl  podnikání. Po roce se syn osamostatnil,  má svůj ŽL a už není spolupracující osoba, každý jezdí svým automobilem, auta mají v osobním majetku a uplatňují náhrady.
Nyní po dobu dovolené syn potřebuje, aby mu otec vypomohl i s autem otce.
Jak to mám účtovat? Auto otce pronajmout synovi a syn si bude uplatňovat náhrady? SD platí samozřejmě otec, ten je v techničáku (to už jsem se u Vás naučila). Za jakou nejmenší částku mohu pronájem udělat?
Děkuji za odpověď

Offline

 

#7 2013-06-29 19:02:23

Zdena
Moderátorka

Re: Auto a spolupracující osoba

Otec dodá auto i svoji práci? Pak by bylo nejlepší, kdyby synovi fakturoval za poskytnutou službu v ceně, jakou účtuje jiným odběratelům.

U najatého auta nelze uplatňovat náhrady. Buď prokázané výdaje, nebo paušální výdaj na dopravu.

Offline

 

#8 2015-01-14 10:39:31

Vladimir01
Člen/ka

Re: Auto a spolupracující osoba

Dobrý den,
rád bych se zeptal na následující:
Mám syna jako spolupracující osobu. Ten využívá své osobní auto ke společným podnikatelským účelům. Můžu si já uplatnit paušální výdaj na toto jeho auto, když je spolupracující osoba? Nebo by mi ho měl nejdříve pronajmout?
Děkuji za radu

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB