Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2011-12-07 09:40:56

Paušální výdaj na auto

Dobrý den paní Zdeno, ráda bych Vás opět poprosila o radu. OSVČ zakoupila osobní automobil, vložila ho do obchodního majetku s tím, že náklady bude uplatňovat paušálem. Nyní nastala situace, že automobil musel být použit v s.r.o., kde je OSVČ zároveň jednatelem, náklady spojené s provozem automobilu v s.r.o. jsou uplatnňovány pomocí cestovních příkazů podle najetých kilometrů. Mám pocit, že nastal problém v daňové evidenci OSVČ, že si nebude moci uplatnit paušál v plném rozsahu a co s náklady - odpisy, opravy vozu?  Děkuji !

Offline

 

#2 2011-12-07 20:49:14

Zdena
Moderátorka

Re: Paušální výdaj na auto

Dobrý večer, paní Evo.

Pokud v některém měsíci auto použije (stačí jednou) i pro jiné účely, než pro podnikání, tak za tento měsíc musí uplatnit krácený paušální výdaj na dopravu. V ostatních měsících, kdy využívá auto výlučně k podnikání, uplatňuje nekrácený paušální výdaj.

Pokud v měsíci, ve kterém uplatnil krácený paušál, vznikne nějaký výdaj spojený s provozem auta (pojistné, oprava), tak může daňově uplatnit jen 80% tohoto výdaje.

Odpisy HM: pokud uplatňuje rovnoměrné nebo zrychlené odpisy a použije krácený paušální výdaj na dopravu (třeba jen jednou), tak zkrátí roční odpis o 20%
                   pokud uplatňuje mimořádné odpisy podle § 30a ZDP, tak krátí odpisy jen  za měsíce, ve kterých použil krácený paušál.

Offline

 

#3 2011-12-08 06:45:47

Re: Paušální výdaj na auto

Moc děkuji a přeji pěkný den!!!

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB