Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2011-11-03 19:13:15

anoela
Člen/ka

Fakturace Živnostníka

Dobrý, chtěla bych se zeptat když podnikáme se zemními prácemi a vzali jsme si pána,který nám dělá na ŽL na bagru, tedy obsluha toho bagru, jinak je bagr náš,ja mu pak za měsíc udělám fakturu, kterou fakturuje tedy nám a píšu tam jako předmět: práce na pásovém bagru typ bagru pak počet hodin, cenu za hodinu atd..jako přílohu dávám výkaz prac.hodin, kde je rozepsané kde v který den dělal a od kdy do kdy. Může to tak být!? Děkuji předem za odpověď.

Offline

 

#2 2011-11-20 23:11:26

Zdena
Moderátorka

Re: Fakturace Živnostníka

Může, ale berňák může doměřit daň ze závislé činnosti. Toto je dle mého názoru zastřený pracovněprávní vztah.

Offline

 

#3 2011-11-23 18:03:14

anoela
Člen/ka

Re: Fakturace Živnostníka

Děkuji za odpověď ,ale trochu v tom plavu a jak by se to mělo tedy udělat tak aby to bylo správně? a co by se doměřovalo přesně? tedy strojník a řidič na živnostenský list tedy vůbec nejde praktikovat? on si platí vše jako živnostník sociální,zdravotní a na konci roku udělá daňové přiznání. My chceme vědět to,že my jsme mu vyhověli v tom,že pro nás je jedno jestli zaplatíme ty samé peníze jako,když zaplatíme mu za odvedenou práci na fakturu a nebo ty stejné peníze jako zaměstnanci,ale v tom druhém případě bude mít ve finále menší peníze a dělá to 12 tisic za měsíc takže mít 12tisic a nemít si myslím v dnešní době je pro něj pak nevýhoda být jako zaměstnanec než jako živnostník a kde se hrabe pak 20 dní dovolené i placené svátky nebo přesčasy na to všechno vydělá z přehlem když bude jako živnostník a pak si může vzít přes zimu i dva měsíce volno a dovolenkovat a pořád na tom bude líp než zaměstnanec. Takže jestli je s tím takový problém vezmem ho jako zaměstnance,ale bohužel to bude spíše pro něj, pokud to tak tedy je. Ale viděla sem i inzeráty že někdo shání strojníka na živnostenský list tak nevím jak to pak tedy řeší s fakturací nebo tak celkově!?

Offline

 

#4 2011-11-23 23:07:30

Zdena
Moderátorka

Re: Fakturace Živnostníka

Pokud pán obsluhuje váš stroj, tak vykonává závislou činnost. Musí vykonávat práci dle vašich pokynů, na místě a v čase, které určíte, za jeho práci odpovídáte vy. To všechno jsou znaky závislé činnosti, která by měla být vykonávána v pracovněprávním (nikoliv obchodním) vztahu. FÚ by mohl doměřit daň ze závislé činnosti. Podle vyjádření z roku 2010 se financové do doměřování příliš nehrnou, protože prohráli několik soudů, ale nikdy nevíte, na koho narazíte.

Nemohli byste pánovi ten bagr pronajmout?

Offline

 

#5 2011-11-24 09:58:12

anoela
Člen/ka

Re: Fakturace Živnostníka

a když je bagr z půjčovny tak na něm dělat může?i když je půjčený zase na naši firmu. ono pronajmout mu bagr to je dost složitější. Tak závislá činnost je v podstatě pro každého skoro takového živnostníka ve stavebnictví protože k velkému korytu jako jsou velké firmy k tomu se nedostane takže vždy jen pro takovou firmu bude dělat a dělat takovým způsobem,že mu taky řeknou co má dělat, jak dlouho to má dělat od kdy do kdy a jakým způsobem to je opravdu sporné a je fakt,že v tomhle a nedejbože u soudu můžete vždy narazit a to doslova. Takže fakt nevím jaké jiné řešení sem si říkala dělat to tak že nám bude fakturovat jen nějakou stavební výpomoc nebo pomocné práce na stavbě. Nevím tedy :-(

Offline

 

#6 2011-11-24 22:27:05

Zdena
Moderátorka

Re: Fakturace Živnostníka

Určitě bude vhodnější, pokud vám bude fakturovat pomocné práce na stavbě, než kdyby fakturoval obsluhu stroje.

Offline

 

#7 2011-11-25 09:51:08

anoela
Člen/ka

Re: Fakturace Živnostníka

Dobrá alespoň to tak pak bude vpořádku než si dělat problémy. Děkuji za odpovědi

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB