Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2007-11-20 19:37:14

Franta
Host

podnikání-sezonní práce

dobrý den,
chtěl bych začít podnikat v lese, kde budu mít práci cca na 8 měsíců v roce. Jak se mám zachovat v případě, že přijde to období, kdy nebudu mít práci a budu doma. Mám na mysli např. pozastavení činnosti, abych nemusel platit ZP a SP. Zdůrazňuji, že nechci v tomto období pobírat žádné dávky nebo marodit, vydělám si dost na celý rok. Jen nechci platit něco zbytečně navíc.
Děkuji, Franta

 

#2 2007-11-28 22:19:40

Zdena
Host

Re: podnikání-sezonní práce

Živnost:
předpokládám, že vaší živností bude poskytování služeb pro hospodaření v lesích a pro myslivost. Pokud budete přerušovat provozování živnosti na dobu kratší, než půl roku, tak nemusíte přerušení oznamovat živnostenskému úřadu.

Sociální pojištění:
nebudete muset platit pojistné, pokud oznámíte své správě sociálního zabezpečení, že jste přerušil činnost. Potřebné formuláře pro oznámení o přerušení živnosti a pro následné obnovení najdete tady:
http://www.cssz.cz/tiskopisy/osvc.asp
89 327 0    Oznámení OSVČ, která přestala vykonávat SVČ
89 532 4    Oznámení o zahájení (znovuzahájení) sam. výdělečné činnosti

Zdravotní pojištění:
Platbám ZP se nevyhnete, pokud nejste z nějakého důvodu pojištěn státem (student, poživatel důchodu, příjemce rodičovského příspěvku ..) Nemusíte ale platit pojistné ve výši, která je stanovena pro OSVČ (od r. 2008 to bude 1 456 Kč měsíčně), ale mohl byste platit jen 1 080 Kč jako osoba bez zdanitelných příjmů. Postup je podobný, jako u sociálního pojištění. Na stránkách své ZP si najděte formulář, na kterém se odhlásíte od zdravotního pojištění OSVČ a přihlásíte se jako osoba bez zdanitelných příjmů.

 

#3 2010-03-01 13:30:04

Eleonora
Člen/ka

Re: podnikání-sezonní práce

Dobrý den, mám dotaz také ohledně sezonní práce - práce v lese (dřevorubec). Můj manžel v roce 2009 4 měsíce tj. od 1.6.2009 do 30.9.2009 vykonával tyto práce. Zbytek roku byl v evidenci ÚP. V daňovém přiznání k dani z příjmů za rok 2009 budu uplatňovat výdaje procentem z příjmů. Chtěla bych se zeptat, zda mohu uplatnit výdaje ve výši 80% nebo 60% z příjmů. A další dotaz při vyplňovaní přehledu pro OSSZ, bude samostatná výdělečná činnost mou hlavní činností? Předem děkuji za odpověď.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB