Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » Prokázání datumu uplatnění nároku na odpočet DPH

#1 2011-10-19 21:43:55

1Alena
Člen/ka

Prokázání datumu uplatnění nároku na odpočet DPH

Dobrý večer, možná se Vám bude zdát můj dotaz "hloupý", ale i přesto si jej dovolím položit. Jsem na rodičovské dovolené a účetnictví dělám pouze manželovi. Tudíž nejsem v kontaktu s žádnou jinou účetní, se kterou bych můj dotaz mohla probrat. Proto si dovoluji oslovit Vás.
Můj dotaz zní:
Jak se v praxi prokazuje datum zdanitelného plnění DPH při nároku na odpočet. Vím, že od dubna 2011, dle novely můžeme uplatnit nárok na odpočet DPH až když "držíme daňový doklad v rukou". Ale jak to v praxi chodí. Jak prokáži že ten den, který uvádím jako den zdanitelného plnění, je dnem kdy jsem dostala doklad do rukou.

Dám příklad z vlastní praxe:
Obdržela jsem fakturu 17.10.2011, byla vystavena 24.9.2011 a zdanitelné plnění proběhlo 9.9.11. Já fakturu zaúčtuji a jako datum nároku na odpočet DPH uvedu datum samozřejmě 17.10.2011, ale vzhledem k tomu, že faktura byla vystavena 24.9. mohla bych klidně uvést datum třeba 29.9.11. Protože jak všichni víme, pošta dodává i obyčejnou zásilku do 2-3 dnů. A mohu případně tvrdit, že když byla faktura vystavena 24.9., tak přece každý když vystaví fakturu, tak ji co nejdříve odesílá.

Takže fakt nevím, jak to chodí v praxi. Já si zatím uschovávám obálky, ale mám pocit, že mě doma za chvíli zavalí a navíc mi to připadá úplně absurdní, schovávat každou obálku, abych měla alespoň datum na razítku pošty?

Nebo například faktury za běžné služby jako jsou telefon a internet, které mi chodí e-mailem s elektronickým podpisem. Fakturu za internet obdržím v den (večer)kdy je vystavená. A jak dokáži že jsem ji do e-mailu neobdržela až týden po té co byla vystavena?

Tak co Vy na to? Prosím poraďte mi!  Díky, díky moc                Alena

Offline

 

#2 2011-10-26 22:07:51

Zdena
Moderátorka

Re: Prokázání datumu uplatnění nároku na odpočet DPH

Prokazování držení daňového dokladu nijak zvlášť neřeším. Stejně těžko prokážete, který den jste obdržela DD, vždyť i na obálce máte datum odeslání, nikoliv doručení. Můžete vést knihu došlé pošty, nebo si pořídit razítko Došlo dne. Datum a hodinu doručení DD emailem je možné v případě potřeby doložit vytisknutím zprávy.

Kdybych například po řemeslnících požadovala, aby prokazovali doručení DD, tak si poklepou na čelo, případně změní účetní. Během zdaňovacího období (mám jen čtvrtletní plátce) nárokuji DPH nejdříve dnem vystavení DD. Zabývám se jen doklady, které jsou vystavené koncem čtvrtletí, a není jisté, zda mohly do konce čtvrtletí i dojít. Pokud klient trvá na uplatnění DPH ve starém čtvrtletí, tak na fakturu poznamená: došlo dne a podepíše. V opačném případě uplatním DPH na začátku příštího kvartálu a den doručení nezkoumám.

Offline

 

#3 2011-10-30 13:00:35

1Alena
Člen/ka

Re: Prokázání datumu uplatnění nároku na odpočet DPH

Vážená paní Zdeno,

velice Vám děkuji za odpověď. Opět jste mě nezklamala a jako již několikrát, jste mi dobře poradila.  Děkuji Vám za Vaši výbornou práci a přeji mnoho dobrého.  Alena

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » Prokázání datumu uplatnění nároku na odpočet DPH

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB