Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-07-02 21:19:16

Martin123
Host

Dotazy k živnosti

Dobrý den, mám několik dotazů ohledně živnost. podnikání jako vedlejší činnost.
1.    můžu mít předmět činnosti stejný jako má zaměstnavatel u kterého pracuji na HPP (má více předmětů činnosti)?  V pracovní smlouvě nemám nic o tom že nemůžu pracovat ve stejném oboru.
2.    Chci uplatňovat výdaje paušálně. Je vhodné být plátcem DPH? Zákazníci budou plátci DPH.  Obrat nedosáhne 1 mil Kč. Budu mít nárok na odpočet (když uplatňuji paušál)? Jakým způsobem? Jsou pro mě nějaké výhody když budu plátce DPH? 
3.    Musím mít zřízený podnikatelský účet?
Děkuji Martin

 

#2 2008-07-02 22:22:02

Zdena
Moderátorka

Re: Dotazy k živnosti

1. Pokud je vaše samostatná výdělečná činnost shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, pak ji můžete vykonávat jen s jeho předchozím písemným souhlasem - povinnost upravuje § 304 zákoníku práce.

2. Způsob uplatnění výdajů (skutečné nebo paušální) nemá vliv na možnost uplatnění odpočtu DPH, odpočet uplatníte na základě daňových dokladů, povedete evidenci uskutečněných a přijatých plnění podle § 100 zákona o DPH. Žádné zvláštní výhody v dobrovolném plátcovství nevidím.

3. Nemusíte mít zřízený podnikatelský účet.

Offline

 

#3 2008-07-03 00:00:49

Martin123
Host

Re: Dotazy k živnosti

Děkuji za odpovědi, ještě se chci zeptat jak (kdo) se kontoluje jestli mám souhlas od zaměstnavatele, zda mohu podnikat ve stejném předmětu činnosti, kde se souhlas předkládá?
Děkuji Martin

 

#4 2008-07-03 12:11:05

Zdena
Moderátorka

Re: Dotazy k živnosti

Souhlas zaměstnavatele nikde nepředkládáte. Zaměstnavatel by si vás mohl zkontrolovat  nahlédnutím do živnostenského rejstříku, který je veřejně přístupnou listinou a kde je uveden obor vašeho podnikání.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB