Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » DPH a prodej části vybavení firmy

#1 2011-06-29 10:33:04

DPH a prodej části vybavení firmy

Dobrý den paní Zdeno, prosím opět o radu. OSVČ podnikající v pohostinství - plátce DPH prodává část vybavení restaurace. Při pořížení tohoto vybavení nebyl uplatněn odpočet DPH, nebyl uplatněn odpočet ani při změně režimu.
Musí nyní faktura z tohoto prodeje obsahovat DPH?
Děkuji a přeji pěkný den - Louvarová Eva

Offline

 

#2 2011-06-29 12:28:13

Zdena
Moderátorka

Re: DPH a prodej části vybavení firmy

Prodej z obchodního majetku bude s DPH. Prodejem majetku uskutečnil zdanitelné plnění (které není osvobozeno od daně) a je jedno, jestli si při pořízení uplatnil nárok na odpočet. Je to podobné, jako kdyby nakoupil například limonády od neplátce, také by je nemohl prodávat bez DPH.

Pokud je provozovatel pohostinství fyzickou osobou, tak se může vyhnout odvodu DPH (a příjem z prodeje mu navíc neovlivní výši pojistného na ZP a SP) tím, že majetek před prodejem vyřadí do osobního užívání. Pokud si při pořízení OM neuplatnil nárok na odpočet, tak při trvalém vyřazení do osobního užívání nemusí odvést daň (§ 13/4 a 5 ZDPH). Následně prodá jen na kupní smlouvu. Příjem z prodeje by zdanil jako ostatní příjmy podle § 10 zákona o daních z příjmů.

Offline

 

#3 2011-06-30 07:30:18

Re: DPH a prodej části vybavení firmy

Moc děkuji !

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » DPH a prodej části vybavení firmy

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB