Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2011-06-28 21:58:35

1mira
Člen/ka

Auto - odpisy a pořizovací cena

Dobrý večer,
mohla by jste mi poradit zda musím u nového auta zahrnout do pořizovací ceny  poplatek za přihlášení do registru vozidel a náklady na pořízení zabezpečovacího zařízení (konstrukt) a tažného zařízení, které jsem koupil dodatečně po koupi samotného auta. Bylo by možné náklady za pořízení tažného i zabezpečovacího zařízení dát rovnou do výdajů a nebo je nutné tyto náklady zahrnout do pořizovací ceny auta a následně vše odepisovat .

Díky za odpověď


Mira

Offline

 

#2 2011-06-29 12:31:19

Zdena
Moderátorka

Re: Auto - odpisy a pořizovací cena

Pokud se jedná o nové auto, které je poprvé registrováno k silničnímu provozu, tak by poplatek za přihlášení správně měl být součástí pořizovací ceny.

Jestliže bylo tažné zařízení a zabezpečovací zařízení namontováno dodatečně (až po uvedení auta do provozu) a pořizovací cena v souhrnu nepřekročila 40 tis. Kč, tak je můžete dát rovnou do výdajů.

Offline

 

#3 2011-06-29 15:21:31

1mira
Člen/ka

Re: Auto - odpisy a pořizovací cena

Zdravím a děkuji za odpověď,
auto je nové, mám ho zatím v garáži a teprve ho půjdu přihlásit- tedy registrovat (Jsem špatně formuloval původní dotaz- omlouvám se). Chápu dobře, když teď dám namontovat např. tažné zařízení a pak auto přihlásím , zvedne se mi pořizovací cena o náklady na pořízení tažného zařízení a vše odpisuji. Ještě jeden dotaz, uvedením auta do provozu se myslí registrace- přihlášení? Ptám se, protože tažné zařízení se zapisuje do technického průkazu a tudiš bych musel na příslušný úřad ještě jednou.
Mám tedy asi na výběr ze dvou možnosti?
1. namontovat před registrací tažné zařízení - pak musím navýšit pořizovací cenu o tyto náklady a vše odpisovat
2. namontovat tažné zařízení po registraci - pak úplatním náklady ( je to méně než 40 tis.)  do výdajů, ale musím znovu na úřad

Chápu to správně?

Díky předem za Vaši reakci

Mira

Editoval 1mira (2011-06-29 15:24:02)

Offline

 

#4 2011-06-29 23:31:29

Zdena
Moderátorka

Re: Auto - odpisy a pořizovací cena

Ano, je to tak, jak píšete.

Jestliže se jedná o nové auto, které dosud nebylo registrováno k silničnímu provozu, tak bude uvedeno do provozu (do stavu způsobilého obvyklému užívání) až po přihlášení na dopravním inspektorátu. Pak lze podle § 26/5 zákona o daních z příjmů zahájit odpisování.

Offline

 

#5 2011-06-30 10:57:28

1mira
Člen/ka

Re: Auto - odpisy a pořizovací cena

Děkuji moc Zdeno a mějte se hezky

Míra

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB