Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2011-05-12 09:15:18

1laila
Člen/ka

DPČ nebo DPP student

Dobrý den,
letos v červnu ukončím studium na VOŠ (nejspíš se bere podle zákona jako SŠ), tzn. sociální a zdravotní mi platí škola do konce prázdnin. Budoucí zaměstnavatel mi sdělil, že bych byla zaměstnána na dohodu, nevím přesně jestli na DPČ nebo DPP. Chci se zeptat, jak by to bylo v obou případech s placením sociálního a zdravotního pojištění. Platí mi jej ještě škola, pokud už budu od června pracovat na dohodu? Lze DPP nějak opakovaně uzavírat u jednoho zaměstnavatele? Je jasné, že odpracuji více než 150 h za rok. Je možné si sociální vůbec neplatit? Předem děkuji za odpověď.

Offline

 

#2 2011-05-17 23:21:33

Zdena
Moderátorka

Re: DPČ nebo DPP student

Ano, studium VOŠ se bere jako SŠ. Červen nemusíte řešit, jste považována za studenta.

Prázdninové měsíce:
a) uzavřete dohodu o provedení práce. Ještě v červenci a v srpnu budete považována za nezaopatřené dítě, z DPP neplyne příjem, který zakládá účast na nemocenském pojištění zaměstnanců. Nemusíte platit pojistné, rodiče si mohou uplatnit daňové zvýhodnění

b) uzavřete dohodu o pracovní činnosti, která sice zakládá povinnou účast na nemocenském pojištění zaměstnanců, ale nebude trvat celý kalendářní měsíc, například DPČ od 2.7. do 30.8.2011. Budete posuzována stejně, jako v bodě a).

c) uzavřete dohodu o pracovní činnosti, která bude trvat celý červenec a srpen. Zaměstnavatel odvede sociální pojištění podle výše výdělku a zdravotní pojištění alespoň z minimálního vyměřovacího základu. Od července už nejste nezaopatřeným dítětem, rodiče si nemohou uplatnit daňové zvýhodnění.

Od září už v každém případě ztrácíte status studenta. Pokud budete pracovat na dohodu o provedení práce, tak si budete muset sama platit zdravotní pojištění jako osoba bez zdanitelných příjmů (1.080,- Kč měsíčně). Sociální pojištění platit nemusíte. Pokud uzavřete dohodu o pracovní činnosti, tak zaměstnavatel odvede ZP i SP.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB