Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » DPH
  •  » e-shop vs. datum uskutečnění zdanitelného plnění

#1 2011-04-25 19:39:08

LCH
Člen/ka

e-shop vs. datum uskutečnění zdanitelného plnění

Dobrý den, je to jistě ohrané téma, ale chystám se k dobrovolné registraci jako plátce DPH a nemám pocit, že se mi podařilo najít jednoznačné doporučení ke stanovení data uskutečnění zdanitelného plnění. V článku na titulní straně webu je doporučeno stanovit jej v dodacích podmínkách buď na datum, kdy je zboží předáno k přepravě nebo na den převzetí zákazníkem. Přičemž preferována je druhá možnost, tedy den převzetí zákazníkem. To je samozřejmě logické, protože se předejde problémům s DPH u nepřevzatého zboží, jenže už tam není uvedeno, jak datum převzetí zákazníkem stanovit, protože to se bez dotazování pošty nebo zákazník nedozvím. Navíc je třeba, aby to datum bylo uvedeno už předem na mnou vystaveném daňovém dokladu. Jak toto tedy řešit? Napadá mě jedině poslat zboží bez daňového dokladu a vyžádat si od zákazníka datum převzetí a teprve následně vystavit daňový doklad a zaslat mu jej. Ale to mi přijde jako obtěžování zákazníka, administrativní komplikace a zbytečný náklad na poštovné navíc.

Ještě malá podotázka, jsou třeba k registraci k DPH nějaké zvláštní doklady nebo informace? Jak komplikovaný je to úkon?

Děkuji.

Offline

 

#2 2011-04-26 00:07:18

Zdena
Moderátorka

Re: e-shop vs. datum uskutečnění zdanitelného plnění

Pročtěte diskusi zde:
http://diskuse2.jakpodnikat.cz/viewtopic.php?pid=22827
Pokud budete u dobírek přiznávat DPH ke dni předání zboží k přepravě, tak nic nezkazíte, jenom v některých případech (zákazník není podnikatel) odvedete daň o něco dřív, než je nutné.

K registraci k DPH stačí vyplnit registrační formulář, vzor najdete zde: http://cds.mfcr.cz/sys/cds/scripts/tisk … 5104_4.pdf  a počkat na rozhodnutí o registraci abyste věděl, odkdy jste plátcem.

Offline

 

#3 2011-04-27 20:52:14

LCH
Člen/ka

Re: e-shop vs. datum uskutečnění zdanitelného plnění

Děkuji za odpovědi, datum UZP tedy stanovím v obchodních podmínkách na den předání dopravci. Jiná možnost by byla komplikovaná. Snad nebudou nepřevzaté nebo vrácené zásilky. Registrace k DPH se zdařila, dokonce mi na FÚ na počkání během 15 minut vystavili rozhodnutí o registraci, takže mám již datum jisté :-)

Offline

 
  • Index
  •  » DPH
  •  » e-shop vs. datum uskutečnění zdanitelného plnění

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB