Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2011-04-07 18:10:58

Honz74
Člen/ka

zahájení podnikání

Dobrý den,
chtěl bych si zařídit živnostenský list(oprávnění) na prodej zboží přes internet. Pracuji u zaměstnavatele na HPP a živnost chci mít jako vedlejší činnost. Pročetl jsem otázky a odpovědi podobných nebo stejných témat v této diskuzi, ale přesto bych si chtěl ujasnit alespoň několik věcí do začátku.
1.V případě, že budu mít živnost jako vedlejší činnost(po prokázání výše ročního výdělku u zamětnavatele), musím v práci něco hlásit nebo to stačí oznámit až při ročním vyúčtování daní?
2.V případě, že budu chtít, aby mi zaměstnavatel provedl roční vyúčtování daní, musím mu přinést potvrzení o mých vedlejších příjmech? Asi trochu hloupá otázka, ale raději se ptám.
3.Je lepší (jistější) zajít raději oznámit živnost na sociální i zdravotní pojišťovnu osobně nebo stačí spoléhat na živnost.úřad?
4.Jedná se o živnost volnou - velkoobchod a maloobchod?
5.Je výhodnější uplatňovat výdaje paušálem nebo dle skutečné výše výdajů?
6.Není mi uplně jasné, zda začátek činnosti mám öznámit na živ.uřadě při podání JRF či stačí až později a to samé na SP a ZP?
7.Zahájením činnosti je myšleno např.zařizování podnik.bank.účtu, nákup obalů na zásilky apod. Tedy vlastně fakticky už podnik.činnost vykonávám od toho dne, kdy jsem toto začal dělat? Před samotným prodejem je třeba tyto věci zařídit, tedy už jakmile tyto věci zařizuji, mohu už oznámit začátek činnosti?Asi jsou to hloupé dotazy, ale v tomto skutečně nemám jasno.
Děkuji za odpovědi a přeji hezký den.

Offline

 

#2 2011-04-07 19:57:20

Marie66
Člen/ka

Re: zahájení podnikání

Dobrý den,odpovím aspoň na něco:-)
1. Zaměstnavateli oznámíte na Prohlášení (růžový formulář) do 15.2. následujícího roku, že NEžádáte roční zúčtování daně z mezd, protože máte povinnost podat DAP, a na to navazuje
2. Právě Váš zaměstnavatel Vám je povinen vystavit Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, abyste mohl zcela vyplnit DAP (HPP jsou příjmy podle §6, které máte, a Vaše podnikání, byť na vedlejší činnost je příjem podle § 7, který budete mít) Oba dva zdroje příjmů , případně příjmy z pronájmu §9 a ostatní příjmy §10 jsou předmětem DPFO. Vyjímky jsou uvedeny v §4 ZDP. Slevu na dani, případně daňový bonus na dítě můžete u zaměsnavatele uplatňovat i nadále.
3,4 informace podá ŽÚ, a registraci na SP a ZP bych si ověřila
5. To je individuální. Pokud začínáte a netroufáte si to odhadnout, doporučuji DE a na konci roku uvidíte :-)
Přeji hodně úspěchů. Marie

Offline

 

#3 2011-04-08 00:20:00

Zdena
Moderátorka

Re: zahájení podnikání

1. Pro uznání vedlejší činnosti už se nemusí prokazovat výdělek u zaměstnavatele. Stačí, že máte zaměstnání, které zakládá povinnou účast na nemocenském pojištění zaměstnanců. Pokud je předmět vaší činnosti shodný s předmětem činnosti zaměstnavatele, tak musíte požádat o souhlas s podnikáním. Pokud budete mít jiný předmět činnosti, tak byste hlásil v případě, že vám to ukládá nějaká vnitřní firemní směrnice, nebo nařízení.

4. Ano.

6. Zahájení činnosti se oznamuje až při faktickém zahájení podnikání. Ale pro vás bude výhodnější oznámit hned při vyřizování živnostenského oprávnění. Pojišťovny nezkoumají, zda jste skutečně podnikal, nebo jste seděl s nohama na stole. Z hlediska sociálního pojištění platí, že čím víc měsíců podnikání, tím větší naděje, že nebudete muset odvést pojistné (vejdete se do limitu pro povinnou účast na důchodovém pojištění OSVČ vedlejší).

Offline

 

#4 2011-06-03 12:07:26

gustka
Člen/ka

Re: zahájení podnikání

Dobrý den,byla jsem na FÚ pro reg. formulář - volná živnost e shop při zaměstnání, tedy vedlejší, vše mi pěkně vysvětlili, takže s vyplněním formuláře nemám problém, reaguji na dotaz od Honz74, paní na úřadě mi řekla ať vyplněný formulář donesu, vzp a ossz zajistí samy, následně mi dá výpis ze živnostenského rejstříku ( náhrada ŽL ), a mohu začít s živností. Jak je to s odpovědí Honzovi cituji :,,Ale pro vás bude výhodnější oznámit hned při vyřizování živnostenského oprávnění.  Pojišťovny nezkoumají, zda jste skutečně podnikal, nebo jste seděl s nohama na stole. Z hlediska sociálního pojištění platí, že čím víc měsíců podnikání, tím větší naděje, že nebudete muset odvést pojistné (vejdete se do limitu pro povinnou účast na důchodovém pojištění OSVČ vedlejší)."  Prosím o vysvětlení, nemám ještě všechno připraveno a nerozumím tomu,když ohlásím nyní živnost, tím začnu provozovat živnost, ale e shop spustím např. až za dva měsíce, v čem je pro mne výhodnější registrovat se u pojišťoven už nyní, když nebudu mít ony dva měsíce stejně žádné zisky.

A ještě jedna otázka, při oznamování zahajení činnosti,musím doložit výdělek za r. 2010, že mám v zaměstnání více jak 96.tis hrubého?Tím pádem nemusím platit zálohy na soc. pojištění? A ossz a vzp se budu zabývat až na začátku r.2012 při ročním zúčtování daně, kdy si pak vyžádám od zaměstnavatele potvrzení o příjmech za r.2011?

Děkuji předem za odpověď gustka

Editoval gustka (2011-06-06 20:11:28)

Offline

 

#5 2011-06-07 23:29:48

Zdena
Moderátorka

Re: zahájení podnikání

Příklad na sociální pojištění: v daňovém přiznání za rok 2011 vykážete daňový základ z podnikání ve výši 30.000,- Kč. Pokud oznámíte na OSSZ zahájení činnosti hned při vyřizování živnostenského oprávnění (tedy od června 2011), tak při vyplňování přehledu o příjmech a výdajích pro OSSZ budete počítat se sedmi měsíci činnosti.  V tom případě vám vyjde průměrný měsíční daňový základ 4.285,71 Kč, tato částka je pod hranicí povinné účasti na důchodovém pojištění (v roce 2011 činí hranice 4.947,83 Kč), nebudete proto doplácet pojistné. Pokud byste oznámila zahájení činnosti až od srpna, tak můžete počítat jen s pěti měsíci činnosti a váš průměrný měsíční daňový základ tím vyskočí na 6.000,- Kč. To znamená, že vám vznikne povinná účast na důchodovém pojištění OSVČ vedlejší, po podání přehledu doplatíte pojistné 4.380,- Kč a v roce 2012 budete platit zálohy. 

Výše výdělku v zaměstnání se už od roku 2009 nesleduje. Stačí, že máte zaměstnání (bez ohledu na výši příjmu), které zakládá povinnou účast na nemocenském pojištění zaměstnanců (nepracujete například jen na základě dohody o provedení práce). Potvrzení o zaměstnání se odevzdává v případě, že si potřebné informace OSSZ nedokáže sama zjistit. Pokud při podání přehledu přiložíte potvrzení o zaměstnání (formulář je součástí pokynů k vyplnění přehledu), tak nic nezkazíte.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB