Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den,
ŽL - obor činnosti: Přípravné a dokončovací stavební práce, specializované stavební činnosti
Můžu účtovat 80% nebo jen 60% výdajů z příjmů?
Děkuji za odpověď
Martina
A můžu paušálně účtovat i hostinskou činnost? Jestli jsem se dobře dívala, našla jsem ji taky ve volných živnostech.
Jen bych se chtěla ujistit..
Za loňský rok jsme vedli daňovou evidenci.
můžete, pokud se Vám to vyplatí - hostinská činnost, patří mezi řemeslné činnosti - s 80%
A jak to udělat za letošní rok když chceme účtovat paušálně, ale za ten loňský rok (první) jsme vedli daňovou evidenci?
Děkuji za odpověď
Martina
pokud jste vedli v roce 2010 skutečné výdaje, a v roce 2011 chcete přejít na paušální výdaje, tak musíte podat dodatečné DP za rok 2010, kde upravíte ZD o pohledávky, závazky a zásoby, které jste vykázali na konci roku 2010 - více o tom na hlavní stránce- Jak podnikat
Dobrý den,
chci se zeptat, pokud chci za rok 2011 použít paušální výdaje (řemeslnná živnost) a potřebuji doložit vyšší příjmy kvůli úvěru, je možné uplatnit méně než 80% (např. 60%) nebo musím použít skutečné výdaje? Děkuji za odpověď
Petra
Buď 80% (zákon uvádí přesné procento výdajů, nikoliv např. až do výše 80%) nebo skutečné výdaje.
Dobrý večer,
kamarádka (pediatrička) uplatňuje výdaje na automobil paušálně. Za rok 2011 má při používání jak v podnikání tak soukromně uplatňovat 80% nebo jen 60%?
Dobrý den.
Pro můj dotaz,respektive více dotazů, vám musím alespoň ve zkratce uvést chronologické účtování dokladů mého manžela (zednictví a obkladačství) od roku 2009.
rok 2009 - vedena daňová evidence,ukončena nulovým stavem závazků,pohledávek,zásob a majetku(věděla,že pro rok 2010 bude výhodnější účtovat výdaje %),od 1.2.2009 plátcem DPH,auto na leasing,náklady na auto uplatněny paušálem ve výši 60tis.,odpočet DPH na splátky leasingu ulatněn nebyl,placena silniční daň a kniha jízd nebyla vedena,všechny doklady uschovány kvůli kontrole DPH.
rok 2010 - výdaje uplatněny 80% z příjmů,od 1.2.2010 zanikla povinnost být plátcem DPH,vedena pouze kniha příjmů,kniha jízd nevedena,silniční daň placena,leasing stále trvá.
Až potud si myslím,že žádný problém není,ale vzniká mi až rokem 2011 a následně i rokem 2012.
rok 2011 - v srpnu ukončen laesing,doplacena zůstatková hodnota OA. Vím, že jste tady doporučovala,že v roce, kdy končí leasing, je lepší vést daňovou evidenci, z důvodu dodržení povinnosti zahrnout auto do OM,což jsem zápisem do knihy provedla a jsem smířena s tím,že výdaje dám do DP za rok 2011 ve skutečné výši s tím, že na auto uplatním opět paušální výdaj 60 tis. a nepovedu opět knihu jízd. A je můj první dotaz: jakou zůstatkovou hodnotu OA mám v evidenci OM uvést? (to co bylo zaplaceno leasingové společnosti jako ZH,což bylo 1190,-Kč nebo suma,na kterou je auto pojištěné,což je cca 140 tis.)
Můj druhý dotaz je tento: jak mám s autem v OM naložit, pokud chci pro rok 2012 uplatňovat opět náklady %, když ke konci účtovacího období, tedy k 31.12.2011 musí být splněny podmínky nulového stavu závazků,pohledávek, zásob i majetku. Můžu auto vyřadit z OM k 31.12.2010, nadále pro rok 2012 platit silniční daň a auto používat jako soukromé pro podnikání? Vím,že pokud by se auto prodalo během roku 2012,musí se prodejní cena zdanit.
Omlouvám se za obšírný dotaz a děkuji za odpověď. Karla
Editoval Karla54 (2012-01-09 18:15:56)
Auto evidujte v ceně, za jakou jste je odkoupili, tedy 1.190,- Kč. Vzhledem k výši pořizovací ceny (do 40 tis. Kč) je drobným majetkem, který v daňovém přiznání uvádíte jen dobrovolně na ř. 6 tabulky D (Ostatní majetek).
Pokud chcete v roce 2012 opět uplatňovat výdaje procentem z příjmů, tak z hlediska daně z příjmů nemusíte s autem nic dělat. Auto není zásobou, už jste je vydali do používání, takže je nemusíte dodaňovat. Dnem, kdy jste auto naposledy uváděla v daňové evidenci (k 31.12.2011 bude uvedeno na kartě nebo v seznamu drobného majetku) se samo vyřadí z obchodního majetku (§ 4/4 ZDP). Jestliže auto prodáte v období pěti let od vyřazení z OM, tak bude příjem z prodeje podléhat dani z příjmů.
Děkuji za odpověď,konečně v tom mám jasno, moc jste mi pomohla. Karla
Dobrý den, mám dotaz ohledně dobropisů(nyní opravný daňový doklad), přítel podniká v zednictví, uplatňuje paušální výdaje. V roce 2011 měl asi 2 dobropisy (opravné doklady) - vrátili mu zpět peníze za palety od cihel, které odebral. Zahrnují se tyto vrácené peníze do příjmů za rok 2011? Děkuji předem za radu.
Ano, pokud peníze za dobropisy - opr doklady - přijal v roce 2011, pak patří do příjmů za rok 2011. Jana
Dobrý den.
ŽL-obor činnosti: Poskytování služeb pro zemědělství, zahradnictví, rybníkářství, lesnictví a myslivost.
Jaké jsou prosím u této živnosti paušální výdaje?
Děkuji Radek.