Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu.
Jsem OBZP a mám možnost prodávat určitou službu na dohodu o provedení práce. Cena služby je 3000kč/3 měsíce.
Chci se zeptat jestli je to možné pravidelně takto prodávat na DPP?
Přečetl jsem si že DPP nemá horní strop odměny a může být sjednána na max. 150 hodin ročně. Jak to tedy pořešit abych třeba 3 roky mohl někomu tuto službu poskytovat za cenu 3000Kč/3měsíce?
Děkuji předem za významnou pomoc
M.
Dohodu o provedení práce je možné uzavřít i na opakující se činnosti. Na základě DoPP neprodáváte službu, ale vykonáváte pro zaměstnavatele sjednaný úkol. Dohodu uzavírá zaměstnavatel, od roku 2011 je nutná písemná forma.
Děkuji, znamená to tedy že dohodu mohu mít jako OBZP sjednanou třeba na každý měsíc na 20,000Kč kolik měsíců chci za sebou?
Editoval wdc (2011-03-20 09:48:47)
Ano, dohodu o provedení práce můžete mít uzavřenou třeba u deseti zaměstnavatelů současně, výše měsíčního příjmu u jednoho zaměstnavatele, ani v součtu za všechny zaměstnavatele není nijak omezena, počet měsíců není omezen, a stále budete osobou bez zdanitelných příjmů. U každého zaměstnavatele můžete odpracovat max. 150 hodin za kalendářní rok.
Děkuji za vybornou odpověď, ještě se chci zeptat za jakých podmínek začne být pro mě jako OBZP povinnost stát se podnikatelem, vzhledem k těm částkám z dohod o provedení práce a jejich četnosti?
Za žádných:-) Dohoda o provedení práce je pracovněprávním, nikoliv obchodním vztahem.
Děkuji, znamená to tedy že služby (práce) mohu vykonávat na dohodu o provedení práce. (Dohody s jedním zaměstnavatelem nesmí být napsány ročně na více jak 150 hodin práce). Nemusím platit sociální pojištění, pouze zdravotní nyní 1080kč a jsem OBZP ať vydálám kolik chci kč?
Ano. Příjem z dohody bude zdaňovat zaměstnavatel. Pokud budete mít uzavřené dohody o provedení práce s více zaměstnavateli současně, tak můžete podepsat prohlášení k dani na stejný měsíc pouze u jednoho z nich. Při podepsaném prohlášení vám bude odměnu zdaňovat zálohovou daní, u které lze uplatnit slevu na poplatníka.
dobry den muzu uzavrit dohodu o vykonane praci se soukromou osobou napriklad orpava plotu pro osobu v duchodu
jsem zamestnan a mam moznost privydelku na asi tri mesice po pracovni dobe a nechci aby mel nekdo z nas problem z FU dekuji za odpoved
Tato činnost by se dala považovat za příjem z příležitostných činností dle §10 ZDP.
Do výše 20 000 Kč/rok je příjem od daně osvobozen.
Nemusí na to tedy být ani dohoda o provedení práce? Jinak pokud jsem třeba OBZP (bez zdan. příjmů) tak nemohu najímat lidi na DPP že ano, musím se stát podnikatelem?
Tato činnost by se dala považovat za příjem z příležitostných činností dle §10 ZDP.
Do výše 20 000 Kč/rok je příjem od daně osvobozen.
znamena to tedy ze takovy to prijem uvadim ve svem rocnim danovem priznani nebo ne jestlize je to treba 10000.kc
Pokud jste OBZP, nemůžete uzavírat jako zaměstnavatel DPP.
Pokud by jste z nějakého jiného důvodu měl povinnost podat DAP, pak v něm uvádíte VEŠKERÉ příjmy.
Dobrý den, když jako OBZP uzavírám Dohody o PP se soukromým fyzickými osobami (nikoliv s podnikateli nebo firmou), tak musím mít od nich taky podepsané měsíční potvrzení o výši výdělku? Jaká pravidla se vztahují na uzavírání Dohody o PP s fyzickými osobami? Předpokládám že daň z příjmu v tomto případě platí zamětnanec (tedy já) z částky napsané na dohodě.? Normálně podávám daňové přiznání protože pracuji střídavě jako OBZP i OSVČ. Předem děkuji za odpověď, V.R.
Dohody uzavíráte písemně? Podle jakého zákona?
Ano, ústně i písemně, podle paragrafu 75 zákona č. 262/2006 Sb. zákoníku práce. Stáhl jsem si na internetu vzor dohody o PP.
Dohody o provedení práce musejí být uzavírány písemně (§ 77 odst. 1 zákoníku práce). Dohodu uzavíráte se zaměstnavatelem a je jedno, zda je zaměstnavatel právnická či fyzická osoba a zda je podnikatelem. Zkrátka se stal zaměstnavatelem a má stejné povinnosti, jako kterýkoliv jiný zaměstnavatel, například firma. Musí tedy respektovat příslušná ustanovení zákoníku práce a zákona o daních z příjmů. Daň z příjmů (případně i pojistné na zdravotní a sociální pojištění) odvádí zaměstnavatel. Více informací k dohodám o provedení práce naleznete zde:
http://www.jakpodnikat.cz/dohoda-provedeni-prace.php
Zaměstnavatel se musí zaregistrovat na finančním úřadu jako plátce daně ze závislé činnosti. Po skončení roku vypracuje vyúčtování daně. Na základě žádosti je povinen vydat zaměstnanci potvrzení o výši příjmů a sražených zálohách (bylo podepsané prohlášení, nebo měsíční odměna nad 10 tis. Kč),
http://www.financnisprava.cz/assets/tis … 1502232228
nebo potvrzení o výši z příjmů za DPP zdaněných srážkovou daní (nepodepsané prohlášení, srazil daň podle zvláštní sazby).
http://www.financnisprava.cz/assets/tis … 1502232228
Pokud podáváte daňové přiznání, tak v něm uvedete příjmy zdaněné zálohovou daní a přiložíte potvrzení zaměstnavatele. Totéž můžete (ale nemusíte) od roku 2014 udělat i s příjmy zdaněnými srážkovou daní.
Stránky: 1