Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-06-13 19:32:09

Alex
Host

Optimalizace daní pomocí založení s.r.o.

Dobrý den,

v současné době podnikám v oblasti služeb (programování, grafika) jako OSVČ a přemýšlím nad tím, jak co by šlo velmi efektivně snížit daňvé zatížení. Uvedu to na následujícím příkladě:

Roční příjmy mám zhruba 1 milión, výdaje 500 tisíc, zisk 500 tisíc.

Jako OSVČ bych z 500 tisíc zisku zaplatil 74 tisíc na soc. pojištění, 34 tisíc na zdrav. pojištění a 50 tisíc na dani z příjmu, celkem tedy 158 tisíc.

Pokud bych založil s.r.o. a na tu směřoval veškeré příjmy (1 milión), veškeré výdaje (500 tisíc) a dále ještě vyfakturoval jako OSVČ této společnosti své skutečně odvedené služby v hodnotě zbylých 500 tisíc, byla by s.r.o. bez zisku a neplatila by žádnou daň z příjmu právnických osob.

Můj příjem jako OSVČ by však potom činil jen 500 tisíc, z čehož bych si ještě navíc mohl odečíst 50% paušál a do kolonky zisk bych si tak uvedl 250 tisíc. Z toho bych zaplatil 37 tisíc na soc. pojištění, 17 tisíc na zdrav. pojištění a 12 tis. na dani z příjmu, celkem tedy 67 tisíc.

Daňová úspora by tedy činila celých 91 tisíc, což už by určitě stálo za to!

Je takovýto postup možný (a běžně používaný), nebo je v rozporu s nějakým zákonným ustavením?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

 

#2 2008-06-15 22:05:43

Zdena
Moderátorka

Re: Optimalizace daní pomocí založení s.r.o.

Tudy cesta nevede. U jednatelů platí zákaz konkurence (§ 136 obchodního zákoníku), který jim brání, aby podnikali v oboru stejném nebo obdobném oboru podnikání společnosti a vstupovali se společností do obchodních vztahů. Ani z pohledu společníka není situace o moc lepší. Pokud budete jako OSVČ fakturovat služby své s.r.o. a fakturovaná činnost se bude překrývat s činností společnosti, pak vám hrozí reálné nebezpečí, že příjem bude při kontrole FÚ posouzen jako příjem ze závislé činnosti (zaměstnání). Pak dochází k doměření záloh ze závislé činnosti včetně úroků z prodlení.

Offline

 

#3 2008-06-16 17:59:45

Re: Optimalizace daní pomocí založení s.r.o.

Jak radil EU-firma v jiném vlákně, založte si obdobu s.r.o., tedy LLC v USA (stát Delaware) - nemusíte vést účetnictví ani platit daně v samotné USA (nesmíte na jejich území ale vyvíjet činnost). Pokud nebudete mít v ČR kancelář, nemusíte si zde registrovat organizační složku a tedy otravovat se s DPH. Výhoda je, že s americkou firmou můžete rozjet byznys globálně, s českou firmou se díra do světa dělá podstatně hůře.

Jednou za rok si vyplatíte zisk a zdaníte srážkovou daní 15 % coby příjem z kapitálových výnosů. Nechte si český ŽL a měsíčně normálně plaťte zálohy na SP a ZP.

Máte klid od českých úředníků, morálně můžete být také v klídku (platíte pojištění i daně), víc po vás nemůže nikdo chtít. Hlavně to chce ten klid.

Offline

 

#4 2008-06-17 18:05:17

Zdena
Moderátorka

Re: Optimalizace daní pomocí založení s.r.o.

Doplňuji svoji odpověď odkazem na stránky České daňové  správy:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-3EA … html?year=
čtěte hlavně: Daň z příjmů ? příjem společníků pro obchodní společnost

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB