Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2011-03-03 16:29:33

petra7
Člen/ka

Neukončený leasing a přerušení živnosti

Dobrý den paní Zdeno, vím, že to nepatří k této rubrice, ale ráda bych Vám nejdříve poděkovala za Vaši vyčerpávající radu k mému minulému dotazu k uplatnění snížené sazby DPH ve výstavbě. Nyní řeším zase malý oříšek, protože moje maminka musela na začátku tohoto roku přerušit živnost a v únoru nastoupila do zaměstnání na hlavní pracovní poměr. V listopadu 2009 uzavřela leasingovou smlouvu na nákladní skříňový automobil, který používala k podnikání (koncesovaná živnost:Silniční motorová doprava). V tomto roce jsem také uplatnila v poměrné výši nájemné a odpočet DPH z prvních dvou leasingových splátek. Po celý rok 2010 jsem uplatňovala odpočet DPH ze zaplacených leasingových splátek a samozřejmě ze všech výdajů, které souvisely s provozem vozidla včetně pohonných hmot. I přes přerušení živnosti nechce maminka leasing ukončit a bude dále splácet leasingové splátky, s tím, že až se zlepší situace, mohla by činnost OSVČ znovu obnovit. Nyní připravuji DPFO a  řeším následující otázky:

1. Mám uplatnit nájemné za rok 2010, když vím, že od února 2011 je živnost přerušena?
2. Musím, nějakým způsobem dodanit nájemné, které jsem uplatnila v roce 2009?
3. Budu muset vrátit DPH z výdajů na provoz tohoto vozidla, které jsem si uplatnila v roce 2010?
4. Pokud bude živnost znovu obnovana (nevypadá to, že by to bylo během roku) mohu pak uplatnit zaplacené nájemné z leasingu.

V rubrice DPH jsem se dočetla, že při přerušení živnosti, nemusí být zrušena registrace k DPH. Tomu trochu nerozumím. Znamená to, že bychom pak čtvrtletně podávali DP s nulami, když nebudou žádné příjmy a tudíž ani výdaje z podnikání z důvodu přerušení živnosti? Nebo je možné uplatnit DPH ze zaplacených leasingových splátek?

Vím, že je to trochu moc otázek najednou, ale skutečně si s tím vůbec nevím rady. Děkuji moc za Váš čas.

Offline

 

#2 2011-03-07 18:59:00

Zdena
Moderátorka

Re: Neukončený leasing a přerušení živnosti

Dobrý večer, paní Petro.

1. Ano, v roce 2010 maminka provozovala živnost celý rok, takže si může celý rok uplatňovat nájemné.

2. Zatím nemusíte nic dodaňovat, v roce 2009 i 2010 jste plnili podmínky pro uplatnění nájemného. Předpokládám, že maminka v tomto období podnikala. Kdy vám bude končit leasing? Podmínkou daňové uznatelnosti celého leasingu je zařazení předmětu leasingu do obchodního majetku. Pokud by maminka úplně skončila s podnikáním, nebo by nájemní smlouvu postoupila, tak nemusí tuto podmínku splnit.

3. Proč byste vracela DPH z provozních výdajů? Přijatá plnění maminka určitě použila k uskutečnění své ekonomické činnosti. Opět předpokládám, že v roce 2010 podnikala.

4. Při obnovení živnosti v roce 2011 bych daňově uplatnila jen nájemné, které odpovídá počtu měsíců podnikání.

Plátcovství DPH a živnost spolu přímo nesouvisí. Přerušením živnosti se vám plátcovství nepřerušuje, můžete uskutečňovat i jiná zdanitelná plnění, která se živností nesouvisejí. Proto budete muset podávat přiznání k DPH, i když budou nulová. V době přerušení bych neuplatňovala nárok na odpočet DPH z leasingovývh splátek. Po uplynutí alespoň 1 roku od registrace a při obratu pod 1 mil. Kč za posledních 12 měsíců (například za březen 2010 až únor 2011) je možné požádat o zrušení registrace.

Offline

 

#3 2011-03-09 06:08:04

petra7
Člen/ka

Re: Neukončený leasing a přerušení živnosti

Dobrý den paní Zdeno,

Maminka celý rok 2010 podnikala. Leasing bude doplacený až 5.10.2014. Domnívám se, že by skutečně mohlo dojít k tomu, že by maminka mohla v budoucnu ukončit činnost OSVČ, vzhledem k náročnosti provozované živnosti a k tomu, že v roce 2015 by již měla nárok na starobní důchod. Z Vaší odpovědi jsem pochopila, že kdyby byla činnost nakonec ukončena nemusela by uplatněné nájemné za rok 2009 a 2010 dodaňovat, což je pro ní pozitivní zpráva.

Maminka je rozhodnutá i nadále platit leasingové splátky. A v době přerušení činnosti by vozidlo ráda používala k soukromým účelům. Pokud jde o uplatnění zaplaceného nájemného, mohla by ho tedy uplatnit jen za měsíce, kdy bude provozovat živnost. Nehraje v tom asi žádnou roli, zda případně obnoví živnost v roce 2011 nebo např. 2013. Chápu to správně, že uplatnění nájemného z leasingu nelze odložit jako odpisy majetku až na dobu, kdy by byla činnost znovu obnovena?

Pokud jde o DPH, maminka je dobrovolným plátcem od roku 2001, a obrat pod 1 mil. Kč bez problémů splňuje. Podala bych DP k DPH ještě za 1. čtvrtletí 2011, protože v lednu a do poloviny února ještě provozovala činnost a má již vystavené faktury jako plátce DPH. Když zrušíme registraci od dubna 2011, nebudeme muset vrátit DPH z leasingových splátek, na které jsem uplatnila nárok na odpočet v předcházejících obdobích?

Děkuji a přeji hezký den. Petra S.

Offline

 

#4 2011-03-09 23:12:24

Zdena
Moderátorka

Re: Neukončený leasing a přerušení živnosti

Pokud maminka ukončí činnost před 5.10.2014, tak se na ni nebude vztahovat podmínka zařazení vozidla do OM (tuto podmínku logicky nemůže splnit) a nebude tedy muset dodaňovat dříve uplatněné nájemné.  Leasingové nájemné nelze odložit a uplatnit v budoucnosti, časově rozlišené nájemné uplatňujete jen po dobu trvání nájemní smlouvy.
DPH z leasingových splátek se při zrušení registrace nevrací.

Offline

 

#5 2014-01-30 15:23:10

jedle
Člen/ka

Re: Neukončený leasing a přerušení živnosti

Dobrý den. Mám prosbu. Právnická osoba má od roku 2010 uzavřenou leasingovou smlouvu na 60 měsíců,, ale dle splátkového kalendáře je zaplaceno celé nájemné za dva roky. Nyní je potřeba leasing ukončit, firma  se dostala do potížía prodává majetek včetně věcí, pořízených na onuleas smlouvu. Vím, že při předčasném ukončení lze odprodat majetek nájemci za cenu tuším vyšší než by byla zůstatková cena při rovnoměrném odpisování, ale to by vlastně zmíněná právnická osoba zaplatila dvakrát. Moc děkuji za radu!

Omlouvám se, nepatří to kategorie AUTO, SILNIČNÍ DAŇ, hledala jsem ve vyhledávači slovo neukončený leasing.

Editoval jedle (2014-01-30 17:29:20)

Offline

 

#6 2014-01-30 22:43:05

Zdena
Moderátorka

Re: Neukončený leasing a přerušení živnosti

Majetek lze odprodat za jakoukoliv dohodnutou cenu. Jestliže bude cena vyšší, než by byla zůstatková cena při rovnoměrném odpisování, tak Vám zůstane uplatněné nájemné v nákladech. Pokud bude cena nižší než ZC, tak dodaníte nájemné (stává se zpětně daňově neúčinným, dodaňuje se jednorázově v roce předčasného ukončení leasingu) a neuznané nájemné pak můžete zahrnout do vstupní ceny majetku podle § 29/1/a) ZDP.

Offline

 

#7 2014-01-30 23:22:31

jedle
Člen/ka

Re: Neukončený leasing a přerušení živnosti

Zední moc vám děkuji.
Jestli tomu dobře rozumím, tak by to nemuselo být zas až tak černé při tom dodanění, protože mi to pak nahradí uznání zůst. ceny při prodeji. 
Děkuji moc, jste skvělá!

Offline

 

#8 2014-01-31 00:13:37

Zdena
Moderátorka

Re: Neukončený leasing a přerušení živnosti

Ano, přesně tak, zůstatkovou cenu dáte při prodeji do nákladů.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB