Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2011-02-16 12:38:48

LCH
Člen/ka

DP - hmotný majetek a zásoby

Dobrý den,
nepodařilo se mi najít dostatečně srozumitelné vysvětlení pro vyplnění kolonek v DP, viz. nadpis. Je to mé první DP, tedy počáteční hodnoty 0 a ke konci roku mám nářadí v celkové hodnotě do 10tis, jednotlivé kusy v hodnotách 100-5000kč. A mám i nějaké zásoby, taky do 10 tisíc, jednotlivé položky v cenách několik kč až 2000. Prosím o info, jestli je nutné inventarizovat i ty nejmenší položky, vše sečíst a uvést v DP? Děkuji.

Offline

 

#2 2011-02-17 00:51:32

Zdena
Moderátorka

Re: DP - hmotný majetek a zásoby

Nářadí už jste zřejmě začali používat, takže nejde o zásoby, ale o Ostatní majetek, který můžete, ale nemusíte (jde o nepovinný údaj) uvést do ř. 6 tabulky D. Pokud u nářadí neočekáváte výdaje na jeho opravy (výdaje na opravy majetku, který není zařazen v OM, nejsou daňově uznatelné), tak je ani nemusíte vést v evidenci obchodního majetku a tím pádem nemusíte provádět inventarizaci.
Inventarizace zásob by měla být provedena u všech položek, součet uvádíte na ř. č. 4 tabulky D.

Offline

 

#3 2011-02-17 19:53:09

LCH
Člen/ka

Re: DP - hmotný majetek a zásoby

Děkuji za odpověď, nářadí tedy řešit nebudu, tam nepředpokládám výdaje, které by stálo za to dávat do nákladů. Ještě s dovolením přidám dotaz k zásobám, jestli má hodnota uvedená v DP na něco vliv? Tedy jestli FÚ nějakým způsobem výdaje a příjmy v DP srovnává s uvedenými zásobami, aby byly v určitých poměrech? I když spíš předpokládám, že by se zásoby a provedené inventury zkoumaly jedině při kontrole FÚ? A úplně poslední otázka, při práci mi zůstávají z materiálu různé nepoužitelné zbytky, jako např. kratší ústřižky kabeláže, případně některé zařízení ze zásob rozeberu na náhradní díly. Jakým způsobem zohledňovat tyto ztráty? Nemůže při kontrole FÚ tvrdit, že jsem zatajil jejich prodej? Nebo musím i tyto nepoužitelné zbytky skladovat, abych při kontrole předvedl, že jsem je neprodal a nezatajil příjem z toho? Děkuji mnohokrát.

Editoval LCH (2011-02-17 19:54:50)

Offline

 

#4 2011-02-26 15:12:09

Zdena
Moderátorka

Re: DP - hmotný majetek a zásoby

Zásoby a inventury se zkoumají jen při kontrole. Při nákupu zásob si uplatňujete výdaj na podnikání a FÚ kontroluje, zda jste zásoby skutečně využil k podnikání, buď byly spotřebované, nebo zůstávají na skladě. Stav zásob a pohledávek v daňovém přiznání by měl vliv v případě, že byste měnil způsob uplatňování výdajů (ze skutečných a výdaje procentem z příjmů), nebo jste ukončil, případně dlouhodobě přerušil podnikání, kdy nespotřebované zásoby a pohledávky zvyšují základ daně.
Nepoužitelné zbytky materiálu bych považovala za technologické úbytky. Pokud dokážete zdůvodnit, proč vznikají nepoužitelné zbytky (a to určitě umíte), tak je pouze odepíšete ze skladní karty. Další možnost: sepsat zbytky, nepoužitelné náhradní díly a vše, co už se nehodí, a nechat si ve sběrném dvoře potvrdit, že jste předal k ekologické likvidaci.

Offline

 

#5 2011-03-14 11:25:03

chalupa
Člen/ka

Re: DP - hmotný majetek a zásoby

Dobrý den,
letos jsem začala poskytovat ubytování. Nakoupila jsem postele, přikrývky,... Je to také ostatní majetek? Musím to inventarizovat? Jak jsem pochopila z předešlé odpovědi, pokud nebudu chtít uplatňovat údržbu, tak nemusím. Pokud bych postele inventarizovala, jak se mení jejich hodnota v čase?
A ještě jednou k majetku - chalupu, kterou pronajímám jsem kvůli zjednodušení papírování nezavedla do obchodního majetku. Nemohu tedy uplatnit ani náklady např. na Primalex na vymalování?
Moc děkuji a přeji hezký den.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB