Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2011-02-15 12:19:35

Vložení skladu do hm.majetku OSVČ

Dobrý den, poraďte mi prosím zda-li si může manžel vložit do firmy zděnou budovu - sklad /6x6m /samostaně stojící u našeho rod.domu kterou používá skutečně pro uskladnění materiálu pro podnikání. Budovu jsme postavili svépomocí před 7 lety, materiál nás stál asi 200 tis. Manžel je OSVČ, vedeme daň evidenci. V případě že ano, jak zjistit vstupní cenu,  elektřina, nemuseli bychom mít samostatný elektroměr? Odepisovala bych 30 let, a jaká metoda odpisů? Budovu máme zapsanou v katastru jako SJM, proběhla řádná kolaudace. Snad jsem to napsala srozumitelně. Děkuji za odpověď Lída.

Offline

 

#2 2011-02-24 23:58:26

Zdena
Moderátorka

Re: Vložení skladu do hm.majetku OSVČ

Pokud jste budovu kolaudovali před více než 5 lety před vložením do OM, tak ji oceníte reprodukční pořizovací cenou (§29/1/b ZDP), tedy na základě znaleckého posudku.
Budovu zařadíte do odpisové skupiny 5 s dobou odpisování 30 let. Můžete zvolit rovnoměrné, nebo zrychlené odpisy.
Samostatný elektroměr nemusí být, ale pokud chcete uplatnit ve výdajích spotřebu elektřiny, tak se vám bude špatně prokazovat.

Offline

 

#3 2011-02-25 08:20:22

Re: Vložení skladu do hm.majetku OSVČ

Děkuji Lída

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB