Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2011-02-15 08:17:53

HorakovaPe
Člen/ka

Cestovní náhrady

Dobrý den, mám dotaz.
Zaměstnanec má auto, které je kategorie N a používá ho na služební cesty. Jak vypočíst náhradu na cestovné, když se týká jen osobních automobilů? Myslím, že to nejde, a že by se měla udělat spíš smlouva o nájmu. Co myslíte Vy?
Děkuji předem za odpověď
P.Hořáková

Offline

 

#2 2011-02-15 16:13:20

Zdena
Moderátorka

Re: Cestovní náhrady

Cestovní náhrady zaměstnanců se týkají i nákladních automobilů, u NA se základní sazba náhrady zvyšuje na dvojnásobek _ vizte § 157/5 ZP:
Sazbu základní náhrady u nákladních automobilů, autobusů nebo traktorů zaměstnavatel poskytne zaměstnanci nejméně ve dvojnásobné výši než je stanovená v odstavci 4 písm. b).

Problém bych viděla spíš u daně silniční, pokud ji platí zaměstnavatel.

Offline

 

#3 2011-10-27 11:57:55

jedle
Člen/ka

Re: Cestovní náhrady

Dobrý den, prosím o radu. Manželé jsou spolupracující osoby, manželka pořídila OA na leasing, v TP je stále ičo, ale účetně je auto vyřazeno z majetku již před 5 lety, zaplatila silniční daň, protože manžel nyní používá toto auto k podnikání, píše na něj cesťáky. Nejsem si jistá, zda můžu použít zákl. sazbu 3,70kč...
Moc děkuji.

Offline

 

#4 2011-10-27 22:51:40

Zdena
Moderátorka

Re: Cestovní náhrady

Základní sazbu nelze použít, pouze náhradu za spotřebované PHM. 

§ 24/2/k) bod 3. ZDP:
Na dopravu vlastním silničním motorovým vozidlem 23d), které není zahrnuto do obchodního majetku poplatníka, ale v obchodním majetku poplatníka zahrnuto bylo, nebo bylo u poplatníka předmětem finančního pronájmu s následnou koupí najaté věci a nájemné (jeho část) uplatnil (uplatňuje) jako výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů, .......... ve výši náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty.

Offline

 

#5 2011-10-29 19:44:25

jedle
Člen/ka

Re: Cestovní náhrady

Zdeničko moc vám děkuji.
Jen na upřesnění, vyřazení auta z obchodního majetku = přepis v technickém průkazu např. na rodné číslo majitele? Nebo stačí jen zápis v kartě majetku? Ptám se ohledně silniční daně, pokud bylo vyřazeno jen zápisem na kartě, mohu zaplatit pouze na měsíce, kdy používá manžel?
Měla jsem za to, že pokud se auto účetně vyřazuje, je potřeba udělat zápis v TP... a pokud je v TP stále IČO, platí se silniční daň, protože auto je fakticky stále firmy...

Zdeni,
už jsem si to našla v jiné části poradny.. stačí zápis na kartě, takže pokud tak bylo opravdu provedeno, je auto již v soukromém a silniční daň bych měla mít zaplacenou pouze na ty měsíce, ve kterých auto využívám k podnikání...
díky

Editoval jedle (2011-10-29 19:51:31)

Offline

 

#6 2011-10-29 23:19:44

Zdena
Moderátorka

Re: Cestovní náhrady

Ano, je to tak. U aut s nejvyšší povolenou hmotností do 3,5 t je celkem jedno, zda jsou zařazeny v OM či nikoliv. Daň silniční se platí jen za měsíce, kdy byly použity k podnikání.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB