Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-06-02 10:50:18

Jirka_rf
Host

dluh vzp - platnost

Dobrý den,

  v roce 1997 jsem měl dluh u vzp necelých 200Kč, po pár letech jsem se byl zeptat, zda mám nějaké nedoplatky a bylo mně řečeno, že nikoliv(moc tomu nevěřím). Chtěl bych se zeptat, zda je nějaká promlčecí doba na dluh (např. po 10 letech) anebo ten dluh stále trvá.

Děkuji,
Jirka

 

#2 2008-06-02 22:33:36

Zdena
Moderátorka

Re: dluh vzp - platnost

"Právo předepsat dlužné pojistné se promlčuje za pět let ode dne splatnosti. Byl-li proveden úkon ke zjištění výše pojistného nebo jeho vyměření, plyne nová promlčecí lhůta ode dne, kdy se o tom plátce pojistného dozvěděl."
Tolik § 16/1 zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění.
Ovšem od VZP se můžete nadát čehokoliv, tedy i vymáhání dávno promlčeného pojistného včetně tučného penále. Pokud by vám poslali platební výměr, tak vzneste námitku promlčení.

Offline

 

#3 2008-10-07 05:48:25

Jindra
Host

Re: dluh vzp - platnost

Zdena napsal(a):

"Právo předepsat dlužné pojistné se promlčuje za pět let ode dne splatnosti. Byl-li proveden úkon ke zjištění výše pojistného nebo jeho vyměření, plyne nová promlčecí lhůta ode dne, kdy se o tom plátce pojistného dozvěděl."
Tolik § 16/1 zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění.
Ovšem od VZP se můžete nadát čehokoliv, tedy i vymáhání dávno promlčeného pojistného včetně tučného penále. Pokud by vám poslali platební výměr, tak vzneste námitku promlčení.

Dobrý den.
Mám prosbu. Píšete zde o námitce o promlčení. Bylo by možné sem dát jakýsi vzor toho jak by taková námitka měla vypadat? Na psaní podobných "úředních" dopisů moc nejsem a hodně by mi to pomohlo.
Děkuji a přeji krásný den. Jindra.

 

#4 2008-10-08 23:23:36

Zdena
Moderátorka

Re: dluh vzp - platnost

Paní Jindro, nejsem právník, takže jsem vyhrabala část staršího dopisu, který kdysi pomohl, ale za správnost neručím:-)


     K Vašemu platebnímu výměru č.j. ...........ze dne ......... vznáším námitku promlčení, neboť  ke dni doručení platebního výměru uplynula lhůta pěti let ode dne splatnosti pojistného, stanovená zákonem č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění.

     V uvedené době pěti let nebyl z Vaší strany proveden úkon ke zjištění výše pojistného, nebo jeho vyměření a proto navrhuji, aby byl Váš požadavek na zaplacení dlužného pojistného ve výši ........... Kč neprodleně zrušen a to v plném rozsahu.

Offline

 

#5 2008-10-10 18:22:32

liška
Host

Re: dluh vzp - platnost

Dobrý den,jak to bude např.s člověkem který nemá placené pojištění více jak 15let,
na trv.bydlišti se již 20let nezdržuje,tudíž nepřebírá dopisy,o dluhu se tedy nikdy nedozvěděl.
K lékaři nechodí,nikde nepracuje...Myslíte že takový člověk bude mít dluh promlčen?
Děkuji za odpověď.

 

#6 2008-10-10 23:12:46

Re: dluh vzp - platnost

Nerozumím větě "o dluhu se tedy nikdy nedozvěděl".

Povinnost platit ZP má přece každý, s výjimkou dětí, studentů a důchodců (pokud nepodnikají).

Offline

 

#7 2008-10-11 00:24:27

Zdena
Moderátorka

Re: dluh vzp - platnost

Nemyslím si, že by měl dluh promlčen. Možná část dluhu z devadesátých let, kdy měla VZP v pojistném slušně řečeno nepořádek.
Pojišťovna musí provést úkon, směřující ke zjištění, nebo vyměření výše pojistného (to znamená doručit pojištěnci výzvu, aby sdělil bližší informace o svém ZP, nebo rovnou poslat platební výměr na dlužné pojistné). Mohou poslat dopis s doručenkou do vlastních rukou, který bude 15 dnů uložen na poště a pokud si jej pojištěnec v této lhůtě nevyzvedne, tak je považován za doručený. Pokud se pojištěnec nezdržuje v místě pobytu (nebo pojišťovna místo jeho pobytu nezná), pak mu pojišťovna může písemnost doručit veřejnou vyhláškou. To znamená, že na 15 dnů vyvěsí ve svém sídle oznámení o uložení písemnosti a když si ji pojištěnec nevyzvedne, tak je po 15 dnech považována za doručenou. Pak stačí stejný postup zopakovat každých 5 let a nebude nic promlčeno.

Offline

 

#8 2008-10-11 10:22:14

liška
Host

Re: dluh vzp - platnost

Děkuji za odpověďi,z toho vlastně jsem vlastně pochopil že žádné promlčení asi nebude,pojištovně stačí aby napsala každých 5 let dopis a dluh může být starý třeba 20let se nikdy nepromlčí...Co se stane dál když tedy člověk na dopisy nereaguje,pojištění neplatí.Dá ho pojištovna k soudu ?na to aby ho dala k soudu a uplatńovala dluh ,na to je jistě také nějaká promlčecí doba ,ne? nebo myslíte že pojištovna může řekněme po 20letech dát člověka neplatiče k soudu a soud se tím bude zabývat,pokud dlužník poukáže na možnost promlčení...Něco jsem totiž slyšel že když má člověk dluh ,musí ho věřitel dát k soudu to určité doby- od té kdy měl být dluh zaplacen ( v některých věcech jsou to prý tři roky).Abych vlastně upřesnil proč se ptám,uvažoval jsem totiž jak pojištovna třeba vymůže dluh z bezdomovce...

 

#9 2008-10-12 12:36:38

Zdena
Moderátorka

Re: dluh vzp - platnost

Ale já vážně nejsem právník, takže mohu prezentovat jen svůj laický pohled:-)
Pojišťovna má právo vymáhat pojistné ve lhůtě 5 let od právní moci platebního výměru, jímž bylo pojistné vyměřeno. Pak se její právo promlčí, ale nezanikne. Pohledávka pojišťovny nadále existuje, ovšem soud nepřistoupí k jejímu vymáhání, pokud dlužník vznese námitku promlčení. Kdyby tedy řešila pohledávku soudně až po 20 letech a dlužník nevznesl námitku promlčení, pak by se soud mohl případem zabývat.

Když ale pojišťovna začne včas vymáhat pohledávku soudně (do 5 let od platebního výměru) a bude jí soudem přiznána, tak nastupují další lhůty. Jednak lhůta, ve které musí pojišťovna jako věřitel zahájit exekuční řízení, nevím, jak je dlouhá, asi 10 let. Pokud bylo exekuční řízení zahájeno, tak už se snad žádné promlčecí lhůty nepočítají a exekuční řízení může trvat i 20 let.

Ovšem v případě bezdomovce může pojišťovna mít třeba plný žebřiňák všech výměrů, rozhodnutí i příkazů a nebude jí to asi nic platné. Kde nic není, tam ani čert nebere:-)

Offline

 

#10 2009-01-16 14:51:24

martina
Host

Re: dluh vzp - platnost

nevim nevim ale taky jsem se dozvedela o dluhu na pojistovne az dejme tomu za sedm let a to uz tam byl dluh dejme to mu kolem desiti tisic korun nevim jestli maji pravo to vyzadovat kdyz jsem se oi tom dozvedela docela pozde byla jsem i na pobocce vzp tam to bylo zbytecne jim neco vysvetlovat oni maji sve nazory a ted se ten dluh vysplhal z roku 1993 na 41000.a nezajima nikoho kde na to mam vzit jedine ceho si vazim ze jsem se s nimi domluvila ale stejne nechapu proc to vzp dela klientum takove podrazy ze da vedet o dluhu az je vyssi jak deset tisic ja vim ze jsou radi ze maji za uroky velke prachy.ale at se vzijou do tech lidi pro mne by bylo daleko jednodussi zaplatit dejme tomu 6tisic a domluvit se na splatky nez 7tisic dluh a skoro 30000penale je to fakt bordel a ted co se mi stalo nechala jsem si posilat penize na ucet a oni si dovolili mi dat exekucni prikaz i kdyz je to stare pres 15 let .

 

#11 2009-06-07 18:26:17

chicago2
Člen/ka

Re: dluh vzp - platnost

Muzete mi poradit:
V roku  cerven 1997 - cerven 1998 jsem mel jednoho zamestnance. Platby byli pres banku placeny. V roku 2000 jsem prerusil podnikani.
27.03 2002 jsem mel mit udajne kontrolu.Bylo mi ulozeno zaplatit dluzne pojistne 5720 Kc.
28.03.2002 zaplatit penale 11. 469.00 Kc
29.11.2006 zaplatit penale   9.450.00 Kc
Nyni jsem dostal navrh na zastavu meho majetku proti kteremu jsem podal odvolani.
Od roku 2000 ziji v USA. O problemu u VZP jsem se dozvedel as od soudu as v unoru 2009.
Na soud podali zalobu 12.05.2008. Pozaduji uznani zavazku dnem podani zaloby.
Jak dlouho musim archivovat dokumenty.
Muzete mi poradit co mohu udelat? Ucetnictvi jis nemam nebo je to vice jak deset let.

Offline

 

#12 2009-06-10 14:25:17

Zdena
Moderátorka

Re: dluh vzp - platnost

Mohu napsat pouze svůj osobní názor. Jen tak pro nic za nic uznání závazku nepožadovali, pojistné i penále bylo asi už promlčeno. U soudu by zřejmě pomohla námitka promlčení, ale nevím, v jakém termínu měla být podána. Myslím ale, že je možné vznést námitku promlčení i v dalších stádiích sporu, tedy i v odvolacím řízení. Obraťte se na právníka.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB