Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-05-28 21:54:47

bob
Host

Silniční daň

Tak ještě jsem nezačal a už v tom mám hokej. Prosím zde jsem se dočetl kdo má platit silniční daň. Dle mého je tento rozbor v rozporu se zákonem o silniční dani. Zde se píše, že daň platí ten kdo vozidlo užívá k podnikání a uplatňuje na něj odpisy. Jak je to?  Chci vozit bagr na soukromé avii a nechci si avii dávat do nákladů - ani naftu. Prostě jako bych jí nevlastnil. Musím platit  za avii silniční daň nebo ne?  Děkuji za fundovanou odpověď.

 

#2 2008-05-29 00:28:47

Zdena
Moderátorka

Re: Silniční daň

Zde se toho píše o silniční dani více. Uveďte konkrétní rozbor, ve kterém jste se toto dočetl a v čem podle vás spočívá rozpor se zákonem o dani silniční.

Offline

 

#3 2008-06-18 21:57:13

BOB
Host

Re: Silniční daň

V rubrice   Silniční daň na rok 2008   se píše , kdo platí silniční daň.  Cituji článek. - Musíme platit silniční daň?
Silniční daň musíme platit v případě, že svoje auto nebo jiné motorové vozidlo používáme pro podnikání nebo jinou samostatné výdělečnou činnost a uplatňujeme výdaje na auto jako daňové výdaje.

Silniční daň platíme jen za ty měsíce, za které daňové výdaje uplatňujeme. Potud citace.   Vysvětlím oč mi jde. V zákoně o silniční dani se píše to co je zde uvedeno krom toho dovětku " a uplatňuje výdaje na auto jako daňové výdaje". Z toho předchozího zde vyplývá , že neuplatňiji -li si výdaje daň nemusím platit. Zákon však neuvádí větu v uvozovkách z čehož chápu , že daň platím vždy když  použiji vozidlo k podnikání.
Jak to teda je. Děkuji za odpověď. Bob

 

#4 2008-06-19 16:30:38

Zdena
Moderátorka

Re: Silniční daň

Chápete to správně, SD byste měl platit vždy, když použijete vozidlo k podnikání. Není podstatné, zda  je máte zařazeno v obchodním majetku, zda si uplatňujete odpisy, nebo jiné výdaje, například naftu. Důležité je, že k podnikání (vašemu ale i někoho jiného v případě, že byste své auto půjčil, či pronajal) bylo použito vozidlo, které je registrováno v ČR, není osvobozeno od daně silniční a vy jste provozovatelem vozidla.
Už jsem požádala paní Janu o úpravu citovaného textu.

Offline

 

#5 2008-06-26 10:27:05

bob
Host

Re: Silniční daň

Děkuji za odpověď . Bob

 

#6 2008-08-27 16:05:10

Sylva
Host

Re: Silniční daň

Zaměstnanec použije svoje soukromé osobní vozidlo pro služební cestu /3dny/ - kdo platí silniční daň? Musí si zaměstnanec vést knihu jízd u svého soukromého vozidla, když předkládá zaměstnavateli Cestovní příkaz? Děkuji za odpověď

 

#7 2008-08-27 22:17:16

Zdena
Moderátorka

Re: Silniční daň

Silniční daň platí zaměstnavatel. Můžete použít denní sazbu 25,- Kč za den. Zaměstnavatel nemusí odvést SD v případě, že zaměstnanec za své auto už silniční daň z nějakého důvodu platí (a tuto skutečnost vám doloží). Zaměstnanec nemusí vést knihu jízd, stačí údaje, které vám vyplní do CP.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB