Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-05-18 21:15:40

Jana
Host

DPH u PHM

Vedu DE, jsem plátce DPH, k podnikání využívám os. vozidlo svého otce. Co je výhodnější, uzavřená smlouva o výpůjčce (jak zaznamenat zvýhodnění darováním směrem k FÚ?) nebo pronájem (jaká by mělá být cena pronájmu, můžu si jí sjednat libovolně?). Jestliže budu evidovat doklady z nákupu PHM, můžu uplatnit DPH čtvrtletně? Pokud výdaje za PHM se uvedou paušálem po uzavření roku, kdy se vykazuje DPH v přiznání k DPH?

 

#2 2008-05-24 13:09:03

Zdena
Moderátorka

Re: DPH u PHM

Při smlouvě o výpůjčce si jako výdaj na podnikání uplatníte pouze náhradu výdajů za spotřebované PHM. Zvýhodnění darováním se nijak nezaznamenává, v případě potřeby je možné argumentovat nějakým protiplněním (třeba jste tatínkovi složila uhlí).
Při pronájmu je třeba respektovat cenu obvyklou, například podle půjčovny automobilů. Pronajímatel přiznává příjem z pronájmu, ale může si zaplacenou silniční daň, pojištění vozidla, opravy, případně odpisy při vložení auta do OM, atd. uplatnit jako výdaj k tomuto příjmu. Nájemce si jako výdaj uplatní zaplacené nájemné, výdaje spojené z běžným provozem vozidla, skutečnou spotřebu PHM i další výdaje, ke kterým se zavázal nájemní smlouvou.
DPH na vstupu uplatňujete podle § 73 zákona o DPH. Pokud výdaji za PHM paušálem rozumíte náhradu ve výši průměrných cen, vyhlášených MF po uplynutí zdaňovacího období, pak vás upozorňuji, že tyto ceny již DPH obsahují.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB