Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2011-01-02 11:01:53

paf
Člen/ka

Vrácení zboží a zápis do daňové a skladové evidence

Dobrý den,

prosím o informaci ohledně zaevidování vráceného zboží do skladové evidence. Nejsem plátce DPH, vedu DE, mám internetový obchod.

- V roce 2010 zboží zaplaceno a odesláno s fakturou, to samé zboží se v dalším roce 2011 na základě předchozí domluvy vrací zpět, vystavuji dobropis a vracím peníze klientovi.

Dotazy:

1) Jaké uvést datumy na dobropisu (datum vystavení a splatnosti)?

2) V jaké ceně zapíši vrácené zboží znovu do skladových zásob - v pořizovací původní ceně od dodavatele anebo v ceně, za kterou bylo prodáno a následně na základě dobropisu vráceno klientovi? Nějak si to logicky nemůžu představit a zdůvodnit tak, aby to dávalo nějakou logiku, tak ať mi to v DE a následně v daňovém přiznání nedělá neplechu.

3) Předpokládám, že je jedno, jestli vrácené peníze zaeviduji do DE jako daňový výdaj anebo daňový příjem s mínusem?

4) A ještě trochu jiný případ: můj zákazník obdržel zboží a zaplatil v roce 2010, ale já obdržím fakturu od dodavatele vystavenou sice v roce 2010, ale platit ji budu až v roce 2011, jak mám v DE, skladech a následně v daňovém přiznání tyto pohyby zaevidovat a započítat?

Moc děkuji za odpovědi.
Pěkný den.

Editoval paf (2011-01-02 12:35:17)

Offline

 

#2 2011-01-03 00:27:59

Zdena
Moderátorka

Re: Vrácení zboží a zápis do daňové a skladové evidence

1) Den vystavení dobropisu (v r. 2011), splatnost den vrácení peněz.

2) Zboží vezměte na sklad v původní pořizovací ceně od dodavatele. Nikde to nenadělá neplechu, přijetí vráceného zboží na sklad nijak neovlivní daňové příjmy či výdaje. Výdaj jste si uplatnil už při nákupu zboží, k tomuto výdaji jste přiznal příjem (při prodeji zboží v r. 2010). Daňový příjem nyní snížíte dobropisem. V daňových výdajích vám tedy zůstal výdaj, ke kterému přiznáte příjem při dalším prodeji zboží.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB