Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-05-07 21:54:02

jakub.rychetsky
Člen/ka

úroky v bance

Mám ještě jeden dotaz ohledně úroků v bance. Prosím pouze o potvrzení mé domněnky. Mám v bance účet, ale je na soukromou osobu (tedy ne na IČ), úroky připsané na tento účet by měli být již zdaněné. Pouze pokud je účet založen jako podnikatelský je třeba tyto úroky uvádět jako daňový příjem, nebo jako zvláštní příjem do daňového přiznání a danit je. Děkuji.

Offline

 

#2 2008-05-08 15:14:11

Zdena
Moderátorka

Re: úroky v bance

Ano, je to tak. Na vašem soukromém účtu banka připíše úrok, ze kterého srazí daň a tu odvede, vy se o nic nestaráte. Na běžných (podnikatelských) účtech banka připisuje úrok nezdaněný, o jeho zdanění se musíte postarat sám. Nejde o příjem z podnikání podle § 7 zákona o daních z příjmů (i když je účet zřízen pro toto podnikání), nýbrž o příjem z kapitálového majetku podle § 8 ZDP. V daňovém přiznání tvoří příjmy z kapitálového majetku dílčí základ daně. Zjednodušeně: přijaté úroky dáte do základu daně podle § 8 a neuplatníte k nim žádné výdaje. Bankovní poplatky, spojené s běžným účtem, si uplatníte jako výdaj na podnikání v § 7.

Offline

 

#3 2009-01-19 14:52:11

Lucik
Člen/ka

Re: úroky v bance

Dobrý den,

chtěla bych se jen ujistit, zda problém s úroky v bance chápu. Mám založený podnikatelský účet, je úročen sazbou 0,1%. Toto připsání úroky není tedy zdaněno a já musím toto zdanění uvést v příjmech dle §8, i když to dělá 4,- za měsíc? A poplatky za převod,za vedení účtu, to zahrnu do uznatelncýh výdajů dle §7.

Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den

Offline

 

#4 2009-01-20 23:35:43

Zdena
Moderátorka

Re: úroky v bance

Ano, přesně tak:-)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB