Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-04-23 10:41:05

lenule
Host

Příležitostný prodej nových věcí

Pokud prodávám na internetových aukcích nové věci - ne pravidelně a ne ve velkém množství - při příjmu do 20 000,- Kč neuvedu v daňovém přiznání, v případě, že překročím 20 000,- uvedu v § 10. Je to tak správně nebo je jiné řešení? Děkuji.

 

#2 2008-04-23 22:36:11

Zdena
Moderátorka

Re: Příležitostný prodej nových věcí

Příjmy z prodeje movitých věcí, které nebyly zařazeny v obchodním majetku poplatníka, jsou osvobozeny od daně z příjmů. Tyto příjmy se v daňovém přiznání neuvádějí ani v případě, že přesáhnou 20 tisíc Kč za rok.

Offline

 

#3 2008-04-24 07:33:03

lenule
Host

Re: Příležitostný prodej nových věcí

A nebude to totéž jako v dotazu od Aljošky z 15.4.2008, kdy si chce přivydělat na MD? Tak říkáte, že otevření obchůdku 2x týdně nemůže být příležitostná činnost bez ohledu na výdělek. A prodej po internetu mi přijde stejný. Díky.

 

#4 2008-04-24 21:42:59

Zdena
Moderátorka

Re: Příležitostný prodej nových věcí

Napřed byste si měla ujasnit, jaké nové věci vlastně chcete na internetových aukcích prodávat. Zda se bude jednat o věci, které jste si pořídila vy, někdo z rodiny, či přátel pro osobní potřebu, ale nevyhovují vám a proto jste je prodali (buď vy, nebo také můžete s prodejem pomáhat někomu, kdo internet nemá, pak je prodal on, nikoliv vy), nebo zda chcete prodávat zboží - tedy věci, které jste nakoupila za účelem jejich dalšího prodeje. Pokud se bude jednat o prodej zboží, pak příjmy přiznáváte v § 10, neboť nemáte živnostenské oprávnění na nákup a prodej zboží.
Aljoška chtěla otevřít obchod, zřídit provozovnu, kde bude provozovat živnost. Možná jen dvakrát do týdne, ale  celoročně a to už opravdu není příležitostná činnost, ale činnost, která vykazuje znaky živnostenského podnikání. Živností je soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB