Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-04-15 07:32:58

jedlpe
Host

začátek podnikání

Dobrý den,
tak včera jsem si byl na živn.úřadě vyřídit živn.list - volná živnost - dokončovací stav.práce.Rád bych věděl jak mám nyní postupovat- kde najdu podrobnější seznam co vše do tohoto oddílu patří a také jestliže jsem ještě v HPP a až od 1.5 ačnu podnikat i když živn.list mi vystaví od včera, tak zálohy na zdr.a soc. budu platit až za květen? A zda když bych chtěl ještě zednické páce mohu pak v červenci po těch změnách zažádat ještě o změnu nebo to musím nový ŽL? A dá se to nějak uděat abych nemusel mít ručitele? Jsem vyučený nástrojař. Mohu bez problému psát na faktury jen dok.stav.práce - i když budu dělat úpravy zednické u výměny oken / za plastová /A poslední otázka - jestliže budu mít faktury na práci a výdaje jen za auto a někdy trochu materiálu a nářadí, jelikož materiál si budu většinou fasovat od firmy pod kterou budu je lepší pro mě vedení evidence nebo si udělat paušální výdaje, děkuji.

 

#2 2008-04-15 22:23:50

Zdena
Moderátorka

Re: začátek podnikání

Podrobnější seznam dle živnostenského zákona:
69. Dokončovací stavební práce
Činnosti spojené zejména s dokončováním, úpravou a obnovou staveb prováděné bez přímé vazby na vlastní stavební činnost, zejména tapetování, pokládání textilních podlahových krytin, montáž okenního a dveřního těsnění, markýz, rolet, žaluzií, protislunečních fólií, čištění fasád domů horkou párou, pískem, spárování panelů a další obdobné práce. Obsahem živnosti není kladení podlah vlysových, parketových, palubových, korkových, mozaikových, stěrkových a litých, obkladačství, štukatérství, malířství, natěračství, obkládání sádrokartonem a podobně.


Zálohy na zdravotní a sociální pojištění začnete platit, až oznámíte na své OSSZ a ZP zahájení činnosti, pokud už jste oznámení neučinil například při vyplňování jednotného registračního formuláře. Příklad: oznámíte zahájení samostatné výdělečné činnosti od 5. května 2008, zálohy na květen uhradíte v době mezi 5. květnem a 8. červnem 2008. Povinnost placení záloh záleží i na tom, zda budete mít živnost jako hlavní činnost, nebo budete zároveň zaměstnancem.

Předpokládám, že zednictví zůstane v řemeslných živnostech, u kterých musíte prokázat odbornou způsobilost, nebo mít odpovědného zástupce.

Ano, na faktury pište stavební práce bez bližší specifikace, například: dokončovací stavební práce na akci .....

Záleží na tom, kolik projezdíte autem, ostatní výdaje asi budou zanedbatelné. Můžete uplatnit výdaje ve výši 50% příjmů a budete to mít bez práce se schraňováním dokladů, bez evidence pracovních cest vlastním autem a bez placení silniční daně (můžete tvrdit, že jezdíte autobusem, nebo na motorce).

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB