Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-07-19 12:30:22

katka neumannova
Člen/ka

architekt v zahraničí

Dobrý den, pracuji jako architektka pro architektonický ateliér v Itálii a ve Švýcarsku. Mám živnostenský list na návrhářskou činnost s místem provozu živnosti v Praze. Nejsem plátce dph. Jsem čerstvě po škole, ještě donedávna jsem měla svou živnost jako vedlejší při studiu.
Zahlédla jsem v jiných tématech, že od r. 2010 vziká povinnost přihlásit se k dph, pokud fakturuji do zahraničí.
Chtěla jsem se zeptat, jestli tato povinnost paltí i v mém oboru, když architekti, pro které pracuji provozují své povolání jako volné, nemají tedy firmu. Jaké jsou rozdíly mezi fakturováním do Švýcarska a do Itálie?
Děkuji za radu.
Katka.

Offline

 

#2 2010-09-07 12:53:46

Petr Koukol
Člen/ka

Re: architekt v zahraničí

Dobrý den
Nějak se zde nedokáži orientovat,tak jsem Vás chtěl poprosit, zda jste se dozvěděla odpověď na Vaši otázku.Mám stejný problém a nejsem schopen to nikde dohledat. Předem děkuji   s pozdravem   Petr Koukol    (koukol.petr@seznam.cz)

Offline

 

#3 2010-09-07 13:53:00

katka neumannova
Člen/ka

Re: architekt v zahraničí

Odpověď jsem ještě pořád nezískala. Je to komplikované kvůli tomu, že architekt, kterému fakturuji není firma, neplatí dph.
Našla jsem tuto informaci"

Poskytnutím služby do EU se často stáváme plátcem DPH
Od roku 2010 se stáváme plátcem DPH poskytnutím služby s místem plnění v jiném státě EU osobě povinné k dani z jiného státu EU.
A protože většina služeb má místo plnění ve státě příjemce služby, stáváme se plátcem, i když službu fakticky poskytujeme v ČR (třeba reklamu na svém webu).
Plátcem se stáváme dnem poskytnutí služby, na finanční úřad se musíme přihlásit do 15 dnů.
Uvedené se netýká poskytnutí služby nepodnikateli.

Mylím, že architekt jako volné povolání není podnikatel.
Zatím dph neplatím, ale ještě pořád to zjišťuji...
Katka.

Offline

 

#4 2010-09-22 00:14:58

Zdena
Moderátorka

Re: architekt v zahraničí

Skutečnost, že architekt není firma, ve vašem případě nehraje roli. Dodávám, že architekt je osobou povinnou k dani, neboť soustavně uskutečňuje ekonomickou činnost, vizte ustanovení § 5 zákona o dani z přidané hodnoty.

Služby architekta jsou pro účely DPH považovány za služby vztahující se k nemovitosti podle § 10 zákona o DPH. Místo plnění je v zemi, ve které se nachází nemovitost.

Povinnost přihlásit se v tuzemsku k DPH dnem poskytnutí služby (osobě povinné k dani do EU) vzniká v případě, že poskytujete služby podle § 9/1 ZDPH. Architekt ale poskytuje služby podle § 10 ZDPH a proto mu automaticky nevzniká povinná registrace v tuzemsku. Může mu vzniknout registrační povinnost v zemi, ve které se nachází nemovitost, záleží na místní zákonné úpravě.

Offline

 

#5 2015-09-01 12:53:26

tendeez
Člen/ka

Re: architekt v zahraničí

Dobrý den paní Zdeno, prosím o radu. Mladý architekt podnikající na základě volné živnosti v Čechách, neplátce DPH fakturuje společnosti se sídlem v EU práce vztahující se k nemovitosti v Čechách a dále k nemovitosti v EU.
Místo plnění u poskytnuté služby bude určeno podle §10 zákona od DPH, nestává se tedy identifikovanou osobou? Nemá povinnost registrace? Jak bude v tomto případě postupovat vzhledem k DPH? Předem moc děkuji za odpověď.

Offline

 

#6 2015-09-02 21:21:28

Zdena
Moderátorka

Re: architekt v zahraničí

Dobrý večer. Při poskytování služeb vztahujících se k nemovité věci je místo plnění v zemi, ve které se nemovitost nachází (§ 10 ZDPH).

Tuzemsko:
jestliže poskytuje služby vztahující se k nemovitosti, která se nachází v ČR, tak by se stal plátcem až v případě překročení obratu 1 mil. Kč za 12 předcházejících měsíců. Místo plnění zůstává v tuzemsku i když poskytuje tuto službu společnosti se sídlem v EU. Nemusí se stát identifikovanou osobou, neboť neposkytuje službu podle § 9/1 ZDPH (kdy se místo plnění přechyluje za odběratelem), nýbrž službu podle § 10 ZDPH (místo plnění se nepřechyluje). 

Zahraničí:
jestliže poskytuje službu vztahující se k nemovitosti, která se nachází mimo ČR, tak se musí řídit předpisy dané země. V tuzemsku mu z tohoto důvodu nevzniká registrační povinnost.

Offline

 

#7 2015-09-02 22:05:55

tendeez
Člen/ka

Re: architekt v zahraničí

Paní Zdeno, opět moc děkuji za odpověď, obdivuji Vaše znalosti.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB