Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-04-10 13:51:55

Hanča
Host

Spolupracující osoba

Dobrý den,ráda bych se zeptala,zda "spolupracující osoba" musí mít také Živnostenský list? Můj manžel je OSVČ,já jsem momentálně vedena jako "žena v domácnosti".Jedna má známá mi tvrdí,že ŽL mít nemusím,ale ráda bych se o tom ujistila.Předem moc děkuji za odpověď.S pozdravem Hanka B.

 

#2 2008-04-12 16:19:20

Zdena
Moderátorka

Re: Spolupracující osoba

Spolupracující osoba opravdu nemusí mít živnostenský list. ŽL potřebuje osoba, která vykonává činnost (která je živností podle živnostenského zákona): soustavně, samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost a za účelem dosažení zisku. Touto osobou je váš manžel a vy s ním při provozování jeho živnosti pouze spolupracujete (nevystupujete vlastním jménem, na vlastní odpovědnost ... atd). Podle zákona o daních z příjmů lze příjmy a výdaje rozdělovat i na spolupracující děti po ukončení jejich povinné školní docházky, tedy zhruba od 15 let. V tomto věku by ještě nemohly získat živnostenské oprávnění.

Offline

 

#3 2012-04-23 11:40:45

IvoBartoš
Člen/ka

Re: Spolupracující osoba

dobrý den, u spolupracujících dětí ale tuším odpadá nárok na slevu na dani na dítě u rodiče

Offline

 

#4 2012-04-23 12:08:47

Zdena
Moderátorka

Re: Spolupracující osoba

Ano, u spolupracujících dětí nemá rodič, se kterým dítě spolupracuje, nárok na slevu na vyživované dítě. V případě spolupráce druhého z manželů není nárok na slevu na vyživovaného manžela/ku/.

Offline

 

#5 2012-04-25 13:28:32

ABCsecurity
Člen/ka

Re: Spolupracující osoba

dobrý den, myslím,že ale musíte jako spolupracující osoba platit sociálku a zdravotní v minimální výši

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB