Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-03-15 09:28:31

IVANAP
Člen/ka

spolupracující osoba

Dobrý den,

mohu si v dańovém přiznání za loňský rok  rozdělit příjmy mezi manželku a matku, jako na spolupracující osoby.
Manželka je OSVČ, ale neměla žádné příjmy, zálohy na ZP a SP má za loňský rok zaplacené. Matka je již starobní důchodce, bylo ji 70 let, ale občas mi vypomáhá. Pokud ano, je třeba, aby si matka doplatila SP a ZP, a započte se do příjmu její starobní důchod?

Děkuji

Ivo

Offline

 

#2 2010-03-15 18:25:25

Jarmila234
Člen/ka

Re: spolupracující osoba

Takže asi takto,rozdělit můžete,na FÚ oznámit u obou,že zahájily spolupráci od ledna 2009,(stačí zaslat dopis na registr - oznámení o spolupráci,podávají obě ženy a uvedou s kým spolupracují).Bylo by to sice zpětně,ale zatím jsem s tím neměla problém.
Spolupráce by se měla rovněž nahlásit i na SP a ZP.U manželky by to problém neměl být,neboť je již OSVČ,u maminky problém být může,že se hlásí zpětně,ale pokud narazíte na normální úřednici,tak by se to také dalo.Každá změna by se měla správně hlásit do 8 dnů.Než začnete rozdělovat,tak si to na svých úřadech SP a ZP raději ověřte.
Rozdělit musíte tak,že vy jako podnikatel budete mít 70% příjmů a výdajů a zbylých 30% rozdělíte mezi obě ženy,pokud možno šikovným způsobem,aby maminka neměla  vyšší základ daně jak 56.532.-Kč,na přehledech by uváděla celých 12 měsíců jako vedlejší a tím pádem by na sociálce nedoplácela nic a na VZP by uváděla taky vedlejší činnost.(plátcem stát)Tam by nějaký doplatek byl.
Manželka by uváděla na přehledech podnikání-spolupráci jako hlavní celých 12 měsíců.
Starobní důchod se do příjmů neuvádí,na odpočitatelnou položku 24.840.-Kč má nárok i  důchodce,takže daň by také žádná nevyšla.

Offline

 

#3 2012-11-08 20:08:55

annafr
Člen/ka

Re: spolupracující osoba

Dobrý den, jsem OSVČ v důchodu, spolupracující osoba, manžel na mě převádí 50%, platím zdravotní a sociální pojištění. Pokud v roce 2013 nebudu mít nárok na odčitatelnou část daně, tak už asi nemá smysl abych byla OSVČ, když ani pojištění není daňový náklad a nebude žádný strop pro vyměřovací základ :-(

Offline

 

#4 2012-11-09 08:49:46

jaromira
Člen/ka

Re: spolupracující osoba

Dobrý den, pokud nemáte žádné nezdan.části, odčitat.položky ( úvěry, penzijní, životky, dary..), tak z pohledu daní už nebude mít rozdělení na Vás jako spolupracující osobu efekt.

Napadá mě, že by jste mohli ušetřit na soc.pojistném.Píšete, že jste v důchodu, takže jste považována za OSVČ vedlejší. Tak ať na Vás manžel rozdělí
tolik %, aby jste se vešla do limitu, kdy jako vedlejší OSVČ nemusíte platit pojistné, protože píšete, že pojistné platíte. Pro rok 2012  je to částka
60 327 Kč ( Příjmy - Výdaje).

Snad se ještě někdo připojí s názorem.

Offline

 

#5 2012-11-09 10:12:34

Zdena
Moderátorka

Re: spolupracující osoba

Mám stejný názor, jako paní Jaromíra. Manžel na Vás nemusí převádět celých 50% svých příjmů a výdajů, stačí převést jen takové procento, při kterém Vám nevznikne povinná účast na důchodovém pojištění OSVČ vedlejší. Tedy jen tolik, abyste při celoroční spolupráci vykázala daňový základ nižší než 60.329,- Kč.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB