Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-01-27 10:50:24

minette
Člen/ka

paušální výdaje

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné uplatnit 80% paušálních výdajů na příjmy ze zemědělství (dotace, prodej ovcí, prodej traktoru?) na celý rok, když bylo podnikání v zemědělství ukončeno v dubnu a tyto příjmy byly do té doby? Mohu k nim potom přidat příjmy bez paušálních výdajů, které byly už po ukončení činnosti? Lze to takto kumulovat? Děkuji.

Offline

 

#2 2010-01-28 23:44:30

Zdena
Moderátorka

Re: paušální výdaje

Pokud byly příjmy dosaženy v době, kdy byla provozována činnost, tak k nim uplatíte výdaje ve výši 80% příjmů. Předpokládám, že jste přijali provozní dotaci, která nebyla určena na pořízení hmotného majetku.

Při ukončení činnosti postupujete podle § 23/8 zákona o daních z příjmů. Ke dni, který předchází ukončení samostatné výdělečné činnosti, zvýšíte základ daně o pohledávky, které by při úhradě byly zdanitelným příjmem. Podle zákona byste měla zvýšit základ daně též o cenu nespotřebovaných zásob, ovšem při paušálu nemáte povinnost zásoby evidovat, takže zřejmě žádné nebudete mít. Pokud zásoby evidujete a zvýšíte o ně základ daně, tak při jejich následném prodeji budete zdaňovat v § 10 ZDP už jen kladný rozdíl (zásoba dodaněna v ceně 100, prodej v ceně 110, zdaňujete 10. Při prodeji v ceně 90 nezdaňujete nic).

Offline

 

#3 2010-01-30 17:59:35

minette
Člen/ka

Re: paušální výdaje

Děkuji moc za odpověď, jen by mne ještě zajímalo, kam přiřadit příjmy, které souvisely s podnikáním (prodej stroje, který byl zařazen v účetnictví a byl po ukončení činnosti prodán) a nelze na ně použít paušální výdaje? Jde je připřadit k příjmům(do zlváštní kolonky) v daňovém přiznání na které se nevztahují paušální výdaje? Děkuji.

Offline

 

#4 2010-01-30 22:21:33

Zdena
Moderátorka

Re: paušální výdaje

Zemědělec vedl podvojné účetnictví a uplatňoval paušální výdaje? Pokud ano, tak při ukončení činnosti vyřadil hmotný (nebo drobný) majetek z OM a příjem z následného prodeje (do 5 let od vyřazení z OM) bude zdaňovat podle § 10 ZDP (příloha č. 2 daňového přiznání). Jako výdaj uplatní zůstatkovou cenu HM, případně další výdaje, které prokazatelně vynaložil na TZ, opravy a údržbu i výdaje související s uskutečněním prodeje .

Pokud nevedl účetnictví, pouze evidoval příjmy a pohledávky, pak bude důležité, kolik let uplatňoval paušál. Poplatník, který nevede účetnictví, ani daňovou evidenci, nemá obchodní majetek. Dnem vyřazení z OM je den, kdy o majetku naposledy účtoval, nebo jej uváděl v daňové evidenci _ viz § 4/4 ZDP. Příjem z prodeje strojů by pak ani nemusel podléhat dani z příjmů.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB