Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-01-25 10:28:54

Dana1
Člen/ka

Paušální výdaje procentem

Dobrý den paní Zdeno.
     Potřebovala bych poradit, jak mám správně postupovat. Na konci r. 2009 jsme se s manželem rozhodli, že přejdeme z daňové evidence na výdaje procentem (80 % živnost řemeslná). Manžel rozděluje na mě příjmy jako na spolupracující osobu. Daňový poradce mi poradil s vyplněním dodatečného daňového přiznání za r. 2008. V příloze 1 jsem vyplnila tabulku E a navýšila příjmy o neuhrazené pohledávky. Tato úprava se promítla ale pouze u manžela (příloha č. 1, bod 105). Mě jako spolupracující osoby se tato úprava nedotkla. Moje otázka na Vás. Byl tento postup správný a jak postupovat při vyplňování daňového přiznání za r. 2009? Mám částu dodaněnou v r. 2008 zapsat do přílohy 1, tabulka E (položky snižující základ ) a odečíst jí pouze manželovi?
    Doufám, že jsem případ popsala srozumitelně. Děkuji za radu.

                                                                                                                                  Dana S.

Offline

 

#2 2010-01-26 00:18:42

Zdena
Moderátorka

Re: Paušální výdaje procentem

Máte to O. K. Na spolupracující osobu se rozdělují příjmy a výdaje, nikoliv úpravy základu daně, proto se vás úprava nijak nedotkla.

S částkou, kterou jste dodanili v dodatečném přiznání za rok 2008, už nebudete nic dělat. Při následné úhradě takovéto pohledávky jde o příjem, který nemá žádný vliv na základ daně příslušného roku, ani nepatří do úprav základu daně tohoto roku.

Offline

 

#3 2010-01-30 11:42:49

magdalenka
Člen/ka

Re: Paušální výdaje procentem

Dobrý den,
v dani z příjmu FO použím paušál. Nyní jsem se dočetla o zavedení dalšího paušálu a to na auto. Jde tedy sloučit klasický paušál, v mém případě 60% a ještě paušál na cestovné tj. 5000/měsíc?
Díky za odpověď, Magda

Offline

 

#4 2010-01-30 12:52:44

Zdena
Moderátorka

Re: Paušální výdaje procentem

Bohužel, nelze. V paušálu 60% už máte zahrnuté všechny výdaje, které jste vynaložila na dosažení příjmů.
Paušál na na cestovné mohou využít pouze poplatníci, kteří své výdaje prokazují. Zákon o daních z příjmů jim v tomto případě poskytl úlevu od prokazování pracovních cest.

Offline

 

#5 2010-01-31 19:43:44

Kubko
Člen/ka

Re: Paušální výdaje procentem

Dobry den, chtel bych se zeptat mam zivnsot v cr pracuji v cr avsak 90%mojich prijmu mi posilaji ze slovenska teda v eurech. Prace tedy spociva v tom ze pracuji u pc doma stim ze parkrat vyjedu na slovensko neco prevzit a podobne pak jim poslu faktu na pocet euro oni mi ji poslou na ucet.....kdyz jsem se ptal na zacatku podnikani na financnim urade stim ze mi bohuzel po predchozich slybech vysla jen ta firma ze slovenska rikaly ze neni problem prepocte se to kurzem ktery vyda NB a zaplati se dan v cr v ramci eu ze jsem residentem v cr a tam budu platit dane s jakekoliv clenske zeme eu.....ovsem ted po precitani ruznych temat zjistuji ze by se meli platit i dane z prijmu ze zahranici jestli to chapu dobre. To jako znamena ze si musim podat i danove priznani na slovensku s tech prijmu ktere mi poslali ze slovenska??? Prosim jestli nekdo muze at mi to vysvetli pac me to celkem zaskocilo uz jsem chtel zacit vyplnovat dan pausalem s tim ze jsem si zjistil kurz na prevod meny ale dalsi kolonka byla kolik byla zaplacena dan v zahranici coz me zaskocilo........predem diky za info

Offline

 

#6 2010-02-01 22:09:11

Zdena
Moderátorka

Re: Paušální výdaje procentem

Pokud jste daňovým rezidentem v ČR (máte zde bydliště, nebo se zde obvykle zdržujete), tak zde budete zdaňovat i příjmy, které vám plynou ze zahraničí. Na Slovensku nemusíte podávat daňové přiznání. Postupujte tak, jak vám to poradili na FÚ. Příjmy v EUR přepočítejte zvoleným kurzem na české koruny a uveďte je do daňového přiznání. Pokud máte na mysli daň zaplacenou v zahraničí podle § 6/14 zákona (řádek 33 přiznání), tak ta se týká jen příjmů ze zaměstnání nebo za výkon funkce, nikoliv příjmů ze samostatné výdělečné činnosti.

Offline

 

#7 2010-02-02 12:04:22

Kubko
Člen/ka

Re: Paušální výdaje procentem

diky za potesujici odpoved...

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB