Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-01-21 07:25:21

kacabajda
Člen/ka

výdaje paušálem/skutečné... na střídačku?

Podnikatel, FO, plátce DPH uplatňoval dosud skutečné výdaje, protože to bylo vždy výhodnější než paušál. Za rok 2009 pro něj však bude lepší výdaje paušálem uplatnit, provedu úpravu ZD za r.2008, potud vše jasné. Tudíž r.2008 - skutečné výdaje, r.2009 - výdaje paušálem. Je nějaký problém v tom, když za rok 2010 zjistím, že bych chtěla zase uplatnit skutečné výdaje? Pak žádné úpravy ZD pro přechod na sk. výdaje nedělám, snad? U tohoto podnikatele mám na konci roku vždy jen pohledávky. Děkuji.

Offline

 

#2 2010-01-22 23:01:25

Zdena
Moderátorka

Re: výdaje paušálem/skutečné... na střídačku?

Úpravy základu daně provádíte i při přechodu z paušálu na skutečné výdaje. Podle § 23/8 ZDP upravujete základ daně jen směrem nahoru a to o cenu nespotřebovaných zásob a o výši pohledávek [s výjimkou pohledávek uvedených v § 24 odst. 2 písm. y)]. Vzhledem k tomu, že vám zákon neukládá vést v době uplatňování paušálních výdajů evidenci zásob, zbudou k dodanění jen pohledávky.

Základ daně nelze snížit o závazky (jako při přechodu ze skutečných výdajů na paušální), navíc úhrada závazku (v té době už budete uplatňovat skutečné výdaje) nebude daňově uznatelným výdajem _ viz § 25/1/zd) zákona o daních z příjmů.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB