Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-01-15 10:30:55

greencat
Člen/ka

příjmy z pronájmu a paušální výdaje

Dobrý den. V roce 2009 jsem měla pouze příjem z pronájmu - 14 tis. nájem, 3 tis. záloha na služby. Družstvu a dodavateli elektřiny platím celkem něco přes 6 tis. jako zálohu na služby a elektřinu, příspěvěk na opravy a splátku anuity. Před pronájmem jsem byt rekonstruovala a utratila 200 tis..

Pokud bych chtěla využít paušálu, počítá se 30% z 14 tis. nebo ze 17 tis.? Pokud bych uváděla skutečně náklady, mohu do nich započítat i splátku anuity a případně i část nákladů za rekonstrukci? A co dělat v situaci, kdy mi vyúčtování za služby chodí až v červnu?

A poslední otázka: Mohu odpočítat i 4 tis. za auto i když jsem v roce 2009 jinak nepodnikala?

Děkuji moc!!

Offline

 

#2 2010-01-23 00:41:23

Zdena
Moderátorka

Re: příjmy z pronájmu a paušální výdaje

Pokud zálohy na na cenu služeb (energie, dodávky tepla, vody, odvoz odpadů atd.) po skončení roku zúčtujete se skutečnými výdaji na tyto služby, tak je nemusíte zahrnovat do zdanitelných příjmů. Můžete zúčtovat kdykoliv po skončení roku, třeba v červnu.  Při využití paušálu byste počítala 30% ze 14 tisíc.
Do skutečných výdajů nemůžete zahrnout splátku anuity (splácíte investiční úvěr), ani náklady na rekonstrukci (technické zhodnocení není daňovým výdajem, definici TZ najdete v § 33 zákona o daních z příjmů).
Pokud uplatníte skutečné výdaje, tak si můžete uplatnit i paušální výdaj na dopravu. Nevadí, že jste nijak nepodnikala, paušál na auto lze využít i když máte jen příjmy z pronájmu podle § 9 ZDP.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB