Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-01-12 18:38:37

kacabajda
Člen/ka

Přechod ze skut. na paušál a Přehledy na SP a ZP???

Podnikatel (FO, plátce daně) vede DE a uplatňoval dosud skutečné výdaje. Zjistila jsem, že by se mu za r.2009 vyplatily více výdaje paušálem, v r.2008 měl ale pohledávky ve výši 85.000Kč, závazky ani zásoby neměl. Rozhodla jsem se, že tedy podám dodatečné daňové přiznání za r.2008 a dodaním pohledávky, nevím ale, jak přesně vyplním přiznání (které řádky ? zda pouze změnu nebo celé DP), poté uhrazené pohledávky v r.2009 (uhrazeny všechny) přeúčtuji jako nedaňový příjem, tedy budu danit pouze příjmy, které přijal v r.2009, kromě pohledávek a na výši těchto příjmů spočítám výdaje paušálem ve výši 60% (autodoprava). Jak to ale bude s přehledem na SP a ZP? Mám za to, že do příjmů na Přehledech napíši příjmy celkem i včetně pohledávek, tím pádem mi ale nebudou souhlasit příjmy na daňové přiznání a pak nevím, jaké dát výdaje, také spočítám 60% z příjmů, tedy vyšší než v daňovém přiznání nebo dle přiznání? Prosím poraďte, nikdy jsem toto nedělala. Děkuji.

Offline

 

#2 2010-01-13 22:36:54

Zdena
Moderátorka

Re: Přechod ze skut. na paušál a Přehledy na SP a ZP???

Vyplníte celé přiznání, pohledávky (bez DPH), které jste v původním přiznání uvedli v tabulce D, uvedete v tabulce E jako položku zvyšující základ daně. Navíc vyplníte i oddíl 6 (oodíl 7_placení daně_můžete nechat nevyplněný).

Pohledávky, které byly zaplaceny v roce 2009, přeúčtujte jako nedaňový příjem (aby je nedanil 2 x). Za rok 2009 budete zdaňovat pouze příjmy, které v roce 2009 skutečně přijal (bez dodaněných pohledávek), a z nich vypočítáte výdaje procentem.
Do přehledu pro OSSZ zapíšete základ daně podle daňového přiznání. Díky změně zákona o pojistném nemusí podnikatel z dodaněných pohledávek za rok 2008 odvést pojistné.

Do přehledu pro ZP se i nadále bude uvádět rozdíl příjmů a výdajů. V příjmech by měly být zahrnuty i uhrazené pohledávky z roku 2009, takže údaje v přehledu nebudou souhlasit s údaji v daňovém přiznání. Podle mého názoru byste k dodaněným příjmům neměla v přehledu uplatňovat už žádné výdaje (uplatnila jste si je v době, kdy jste vedla DE), ale pokud dáte do přehledu výdaje ve výši 60% všech uvedených příjmů, tak se s největší pravděpodobností nic nestane, zdravotní pojišťovna nebude přehled příliš zkoumat.

Offline

 

#3 2010-01-17 20:11:27

kacabajda
Člen/ka

Re: Přechod ze skut. na paušál a Přehledy na SP a ZP???

Dobrý den, dočetla jsem se, že vyměřovacím základem pro pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti je podle § 5b odst. 1 zákona č. 589/1992 Sb. 50 % daňového základu stanoveného podle § 7 ZDP po úpravě podle § 5 a § 23 ZDP. Proto bude mít úprava základu daně při přechodu na paušální výdaje i vliv na výši pojistného na důchodové pojištění podnikatele a budu muset podat opravný přehled za r.2008. I když se jedná o úpravu za rok 2008, kdy bylo jiné znění zákona, nejsou v uvedeném zákoně přechodná ustanovení, která by toto řešila, proto teď, v době platnosti novely již tedy musím postupovat podle nového znění.
Naopak úprava základu daně nebude mít vliv na vyměřovací základ pro výpočet pojistného na zdravotní pojištění. V tomto případě bych přičetla uhrazené pohledávky do příjmů za r.2009. Volala jsem i na OSSZ a potvrdili mi, že musím podat opravný přehled, je to tak správně? děkuji za odpověď.

Offline

 

#4 2010-01-17 20:50:11

Pavell
Člen/ka

Re: Přechod ze skut. na paušál a Přehledy na SP a ZP???

Obecně platí, že pro rok X se použijí předpisy platné pro rok X.

Moudrý zákonodárce to vtělil i do zákona č. 305/2008 Sb. čl. IV bod. 1.

Těm tetám na OSSZ moc nevěřte, víte jak vykládaly sociální daň za 1-7/2007 a s jakou arogancí ji dodnes vykládá ten jejich vypečený ministr.

Hezký den!

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB